UZALUD ČEKALI ROĐAKE IZ GRANATIRANIH SELA: Tokom suđenja Atifu Dudakoviću svedočili preživeli Srbi iz Sanskog Mosta

S. MIŠLjENOVIĆ

22. 07. 2024. u 20:00

TOKOM suđenja za zločine počinjene na području više krajiških opština, zbog kojih su na optuženićkoj klupi Atif Dudakoviću i još 13 osoba, svedok Tužilaštva BiH, Radmila Bilbija, izjavila je danas da nikada nije saznala šta se dogodilo sa njenom bakom koja je - u oktobru 1995, posle granatiranja - ostala u selu Donji Dabar kod Sanskog Mosta.

УЗАЛУД ЧЕКАЛИ РОЂАКЕ ИЗ ГРАНАТИРАНИХ СЕЛА: Током суђења Атифу Дудаковићу  сведочили преживели Срби из Санског Моста

Atif Dudaković, Foto Tviter

- Živela sam u selu Husimovci, koje smo napustili posle dvodnevnog artiljerijskog napada muslimanskih snaga. Slično je bilo i u Donjem Dabru, iz kojeg moja baka, Stoja Marjanović, nije izašla jer je imala 92 godine, dva preživljena rata i nije htela da ostavi domaćinstvo, odnosno stoku... Kada smo, 1998, otišli u to selo, zatekli smo sve spaljeno i porušeno, a ispred vrata su se još nalazili bakini nagoreli opanci... - rekla je Radmila.

Na pitanje branioca Huseina Muhića, da li su na području Dabra, od polovine septembra, vođene borbe između dve vojske, odgovorila je da se to događalo na Grmeču, a da su pomenuta sela u podnožju.

Odlaganja

OPTUŽNICA protiv Dudakovića i 13 pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH potvrđena je još u oktobru 2018, ali je sudski postupak najpre odložen zbog pandemije, a onda i zbog navodne bolesti prvooptuženog. Kako je tada saopšteno, on nije bio u stanju da dolazi i prati suđenje, ali ga "bolest" nije sprečila da sedne za volan i, čak, učestvuje u jednom saobraćajnom udesu...

Nije trebalo dugo čekati da se opet neko "razboli!", pa je suđenje bilo prekinuto i ovog meseca, zbog navodne nezgode koju je doživeo jedan od optuženih, Edin Domazet.

- Moji roditelji su živeli u selu Podlug kod Sanskog Mosta, 10. oktobra 1995. telefonom sam razgovarao sa majkom i saznao da narod bere kukuruze, mada se začuje po koji pucanj... Odmah sam saznao da je Sanski Most "pao", a majku sam pronašao u Prijedoru, samu, jer otac Boško, od 76 leta, nije hteo da beži - ispričao je Mirko Šavija iz Grahova, navodeći i da mu je neki čovek potom rekao da je njegovog oca video na televiziji, među zarobljenicima, te da je narednih meseci išao u Oštru Luku, ali da nijedan civil nije bio razmenjen.

Na kraju, pozvali su ga da identifikuje očevo beživotno telo...

Podsetimo, za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta - uključujući ubistva više od 300 osoba, te progone i uništenje verskih objekata - sudi se bivšem komandantu i pripadnicima Petog korpusa takozvane Armije BiH: Atifu Dudakoviću, Sanelu Šabiću, Ibrahimu Šiljediću, Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Redžepu Zlojiću, Samiru Solakoviću, Fatmiru Muratoviću, Muharemu Aleševiću, Huseinu Balagiću, Edinu Domazetu, Ejubu Koženjiću, Ibrahimu Nadareviću i Saidu Mujiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U NEVERICI Nova zabrana - ovi ruski špijuni i saboteri ne mogu na Olimpijske igre Pariz 2024!