TRAŽE PRAVDU ZA 56 SRPSKIH ŽRTAVA: Podignuta optužnica protiv Amela Isića za zločine kod Foče 1992. godine

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 07. 2024. u 23:27

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg pripadnika takozvane Armije BiH Amela Isića zbog učešća u ubistvima srpskih civila u fočanskom selu Jošanica i okolnim zaseocima krajem 1992. godine.

ТРАЖЕ ПРАВДУ ЗА 56 СРПСКИХ ЖРТАВА: Подигнута оптужница против Амела Исића за злочине код Фоче 1992. године

FOTO Srna

Na teret mu se stavlja ratni zločin protiv civilnog stanovništva, organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih dela genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina i povrede zakona ili običaja rata.Isića terete da je u svojstvu pripadnika bataljona "Vatra" višegradske brigade tzv. Armije BiH krajem 1992. godine učestvovao u napadu na selo Jošanica u opštini Foča, kao i na okolne zaseoke, nastanjene uglavnom srpskim civilima.

- Prilikom napada ubijeno je 56 lica srpske nacionalnosti, 10 je ranjeno, a kuće i pomoćni objekti su uništeni i zapaljeni, navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Pozvaće 160 svedoka

Tužilaštvo će, kako je najavljeno, navode iz optužnice protiv Isića dokazivati pozivanjem oko 160 svedoka i jednog stručnog veštaka. Tokom sudskog procesa biće priloženo i više stotina dokaznih materijala.

Prema saopštenju, Isić je osumnjičen da je sa drugim pripadnicima takozvane Armije BiH lično i direktno učestvovao u ubistvima više žrtava u napadnutim selima.

Na Nikoljdan 1992. godine, u fočanskoj Mesnoj zajednici Jošanica, muslimanska vojska ubila je 56 meštana srpske nacionalnosti, mnoge od njih na jeziv način, odsecanjem delova tela. Među žrtvama bila je 21 žena i troje dece.

Za zločine u Jošanici trenutno se vodi postupak u Sudu BiH protiv 13 bivših komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH. Optuženi su Ferid Buljubašić, Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić zvani Bane, Adem Fehrić, Mustafa Poljo zvani Musa, Enver Kustura zvani Pena, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo.

Prema informacijama iz Tužilaštva, Isić je državljanin BiH i Švedske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?