PREMINUO NOVINAR RADOVAN JOVIĆ: Umro u 78. godini

R. Š.

24. 07. 2024. u 16:10

U Banja Luci je juče, u 78. godini, posle duže bolesti, preminuo novinar Radovan L. Jović. Rođen je u Tovariševu kod Bačke Palanke.

ПРЕМИНУО НОВИНАР РАДОВАН ЈОВИЋ: Умро у 78. години

Foto: Privatna arhiva

Osnovnu školu pohađao je u Vrbici kod Livna ( odakle su mu roditelji: otac Luka i majka Zorka) i Čelebiću, srednju finansijsku školu završio je u Beogradu, a Višu ekonomsku i žurnalistiku u Novom Sadu i Beogradu.

Najduže je radio u Filijali ZOIL-a „Sarajevo“ u Livnu, a istovremeno je i kao novinar-saradnik beogradskih „Večernjih novosti“ i „Sporta“, kao i zagrebačkih „Sportskih novosti“. U to vreme izveštavao je sa područja Livna, Glamoča, Bosanskog Grahova, Kupresa i Duvna. „Večernje novosti“ suga 1986. proglasile za najboljeg honorarnog saradnika te godine. Kasnije je u Banja Luci radio kao novinar-urednik agencije „Srna“, zatim je bio saradnik za medije u Kabinetu predsednika Republike Srpske Nikole Poplašena, a radio je i u „Nezavisnim novinama“, „Glasu Srpske“ i mnogim drugim redakcijama.

Autor je i koautor više publikacija, monografija i knjiga. Pored ostalih, sa Brankom L. Dokićem koautor je knjige „Livanjski Srbi, prosvjetno-duhovna zaostavština“. Prvi je objavio novinsku reportažu u napuštenim srpskim selima u donem Livanjskom polju nakon operacije „Oluja“. Otac je tri ćerke. Udruženje Ognjena Marija livanjska objavilo je da će biti sahranjen sutra, 25 jula, u Banja Luci, u 12, 30 časova na groblju Vrbanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?