OŠTRA PORUKA DODIKA: Unitarne BiH nikada neće biti, uvek će to ostati samo pusti snovi

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 07. 2024. u 17:48

SVAKI problem u BiH dolazi od struktura SDA i bošnjačkih političkih predstavnika, koji na svaki mogući način nastoje da blokiraju svaki dogovor, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

ОШТРА ПОРУКА ДОДИКА: Унитарне БиХ никада неће бити, увек ће то остати само пусти снови

FOTO: Tanjug

Na pitanje da komentariše to što četiri kantona u Federaciji BiH, kojima upravlja SDA, nisu dala saglasnost na usvajanje reformske agende potrebne za dobijanje novca iz Plana rasta, te da je BiH jedina zemlja na Balkanu koja nije zvanično podnela Nacrt dokumenta reformske agende, Dodik u intervjuu za Srnu kaže da je to jedan od klasičnih primera koji potvrđuje koliko je BiH težak slučaj, a ne normalna zemlja, na šta on, kako kaže, uporno ukazuje i sve vreme govori.

-Konačno se postigne dogovor koji odražava ustavno uređenje BiH i onda se u Federaciji nađu neki da to sve blokiraju, a, sa druge strane, sve vreme Republika Srpska je označena kao navodni kočničar samo zato što ne dozvoljava da se krši Ustav u procesu pristupanja EU, a ustvari kočničar je bošnjački politički korpus, kaže Dodik i ističe:

-Mi u Republici Srpskoj apsolutno nemamo nikakve probleme kada donosimo odluke, prilikom formiranja vlasti, provodimo legalno i legitimno izbore, znamo naše ciljeve i obaveze i uredno ih ispunjavamo, dok u Federaciji vlada potpuni haos o svim ovim pitanjima. Ne zna se više ko tamo koga optužuje, niti ko vodi licemerniju politiku.

On je ukazao da bošnjački politički predstavnici sluđuju vlastiti narod, obmanjuju ih pričom o unitarnoj BiH, istupaju jednostrano gde god mogu da naprave neku štetu, bez bilo kakvog dogovora, konsenzusa dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, ali u pravnom i političkom životu - Dejton je njihova granica i preko toga ne mogu.

-Ništa od onoga što pokušaju da urade bez Republike Srpske nema značaja i to dobar deo sveta razume, i svako ko je pročitao Ustav to zna. Oni bez saglasnosti Republike Srpske ne mogu ništa, tako Dejton traži, i zato su im uzaludne sve te radnje, jer BiH, u koju se toliko zaklinju, drže u začaranom krugu iz kojeg joj ne daju da izađe samo radi njihovih snova o unitarnoj BiH, koji se nikada neće ispuniti i uvek će ostati smo pusti snovi, poručio je Dodik.

Ističe da Republika Srpska ostaje čvrsto opredeljena da da svoj puni doprinos na evropskom putu, što potvrđuje i to da smo, kaže, i u nenormalnim okolnostima i odnosima narušenim američkim intervencijama, radili i postizali nemoguće, seli jedni s drugima i dogovarali rešenja sve dok Bošnjaci nisu odlučili da prekrše sve dogovoreno.

Ukazao je da EU mora dati jasnije signale da su svi prioriteti iz Mišljenja jednako važni i da svi moraju biti ispunjeni.

-Jedini način da se odmaknemo iz ovog ludila i počnemo da radimo kako treba jeste da konačno odu stranci koji remete odnose u BiH i ohrabruju Bošnjake da ruše svaki dogovor sa Srbima. Majkl Marfi odlazi, a očekujemo da će preovladati razum i da će što pre reći da je dosta Kristijana Šmita i njegovog nelegalnog divljanja i da je konačno došlo vreme da se OHR ugasi i da strane sudije napuste Ustavni sud, ponovio je Dodik.

On je ukazao da BiH može ići napred samo ako je samostalna, ako nema raznih tutora koji se stavljaju na bilo čiju stranu, i preuzimaju navijačke pozicije, huškaju bošnjačke političare dajući im lažnu nadu u neku unitarnu BiH, i tako narušavaju ukupne odnose.

-Ovo ne govorim zbog sebe ili Republike Srpske, mi ispunjavamo sve svoje obaveze, gradimo, stvaramo, Republika Srpska ide napred, razvija se, već radi onih kojima su puna usta BiH, a sve što rade ustvari rade protiv te iste BiH. BiH će biti i normalno će funkcionisati tek kada bošnjački političari prihvate jednu jednostavnu stvar, a to je da bez dijaloga političkih predstavnika tri naroda i dva entiteta nema napretka, jasan je Dodik.

On je naglasio da ni "Trojka", ni SDA nemaju nikakvog dodira ni sa demokratijom ni sa građanima, niti u njihovima redovima može biti Srba i Hrvata, jer su tamo oni koji su pristali da budu deo unitarne priče kojom se želi srušiti Republika Srpska i etiketirati kao genocidna.

Na konstataciju da se već drugi put u poslednjih par dana američka Ambasada u Sarajevu bavi finansijama Republike Srpske, iako je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović već pojasnila da su upravo Amerikanci uzrok brojnih problema u BiH, Dodik je odgovorio da su u rat američke Ambasade sa Republikom Srpskom, kroz širenje dezinformacija i raznim spinovanjima, aktivno uključeni predstavnici opozicije iz Srpske.

-Pa svi vide da u isto vreme iste laži objavljuju i Majkl Marfi i njegove ćate u Ambasadi i takozvana opozicija, koja nije srpska, nego izdajnička, antiruska, koja je protiv svega što je vezano za zaštitu srpskih nacionalnih interesa, kaže Dodik.

Oni žele da sruše privredu i oslabe Srpsku kako bi nas primorali da prihvatimo svaki njihov nalog koji bi značio nestanak Srpske. Kada su videli da nas ne mogu slomiti sankcijama, krenuli su u montirane procese. Nisu mogli apsolutno ništa da nađu i zato je podmetnuta priča sa lažnim visokim predstavnikom. Nigde na svetu nema da je neimenovani stranac iznad zakona i parlamenta", naveo je predsednik Republike Srpske.

Ukazao je su američka Ambasada i Majkl Marfi srušili demokratiju u BiH i dodao da na sve strane lažu i spinuju kako bi stvorili atmosferu linča i izazvali nerede u Republici Srpskoj.

Na pitanje šta očekuje od predstojećih izbora u SAD, Dodik je rekao da srpski narod čeka pobedu Donalda Trampa i uveren je da će tada Amerika promeniti svoj odnos prema BiH.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!