SKANDAL NA FESTIVALU U TURSKOJ: Članovima "Masleše" iz Banjaluke zabranili isticanje zastave Republike Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

29. 07. 2024. u 09:00

ANSAMBL narodnih igara i pesama "Veselin Masleša" Banjaluka saopštio je na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici da im je na defileu 25. festivala kulture i umetnosti Istanbul – Bujukčekmeče u Turskoj, onemogućeno isticanje zastave Republike Srpske, uz zastavu Bosne i Hercegovine.

СКАНДАЛ НА ФЕСТИВАЛУ У ТУРСКОЈ: Члановима Маслеше из Бањалуке забранили истицање заставе Републике Српске

Foto: Facebook/ANIP "Veselin Masleša"

Kako su istakli u saopštenju, to se dogodilo u subotu u sklopu međunarodnog predstavljanja grada Banjaluke, Republike Srpske i BiH . Iz „Masleše“ poručuju da iako su najljubaznije objasnili da se radi o formalnoj stvari, zvaničnim obeležjima entiteta, koji putem lokalnih, ali i republičkih institucija sufinansira njihov rad, dok BiH to ne čini, te su dužni podnositi i određene izveštaje nakon realizacije gostovanja, organizatori, a uključujući i političke aktere, su tražili da im se preda zastava Republike Srpske koja će im biti vraćena po povratku u hotel u kojem su smešteni", pojasnili su iz "Masleše" i dodali da zastavu nisu predali uprkos pritiscima i insistiranjima.

"Iako se u ovakvim prilikama uglavnom javljamo lepim povodima, da prenesemo bogatstvo upoznavanja drugih kultura i tradicija Evrope i sveta, te putem cenjenih saradnika iz brojnih medija, bar delimično upoznamo naše sugrađane o našim aktivnostima na samom festivalu, ovog puta se, nažalost, javljamo povodom skandalozne situacije koja nas je zadesila već treći dan festivala. Ansambl 'Masleša' već decenijama promoviše tradiciju ovih prostora, uključujući sva tri konstitutivna naroda, te u sklopu svojih aktivnosti, sasvim logično nosi i obeležja Republike Srpske uz, naglašavamo, i jasna obeležja Bosne i Hercegovine kako propozicije svetske organizacije folklornih festivala (CIOFF) i nalažu i nikada se ni na koji način nismo ogrešili niti smo omalovažili kako zastavu Republike Srpske, tako ni zastavu Bosne i Hercegovine, poštujući sve dobre ljude koje u njoj žive, bez obzira na veru, naciju ili ime i prezime", navode iz "Masleše".

Ističu da je od prvog posleratnog međunarodnog predstavljanja do danas, ansambl "Masleša" nastupio na desetine svetskih folklornih festivala, od Brisela, Soluna, Lisabona, Bolonje, Kaira, Aleksandrije, Ankare, Moskve, Geteborga, Varšave, Amsterdama, Abu Dabija, Dubaija, do Maribora, Ljubljane, Sarajeva, Skoplja, Beograda, Niša.

"Na svakom od ovih festivala u sklopu defilea ulicama svetskih i regionalnih gradova i metropola, smo uredno nosili kako zastavu BiH, tako i zastavu Republike Srpske, kao sastavnog dela dejtonske BiH, jednu uz drugu, bez razdvajanja i nigde nismo doživeli da nam se zabrani korištenje zastave Republike Srpske, osim na pomenutom festivalu na kojem trenutno učestvujemo", objašnjavaju oni. Napominju da su prva dva dana proveli aktivnosti pod zastavom BiH, koju su im organizatori dodelili iako imaju svoje reprezentativne zastave, te uprkos napomeni, na održanom defileu kroz Bujukčekmeče, onemogućeno im je isticanje zastave Republike Srpske uz zastavu BiH.

Podrška od Dodika 

Podržavam delegaciju Ansambla narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša" Banjaluka i ponosan sam na njih jer nisu dozvolili oduzimanje zastave Republike Srpske na 25. festivalu kulture i umjetnosti u Istanbulu, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- "Veselin Masleša" je ansambl od republičkog značaja. Srećan sam kada vidim mlade ljude koji jasno pokazuju ljubav prema Srpskoj i koji je dostojanstveno predstavljaju i brane! - napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZABORAVLJENA SRPSKA IMENA: Pogledajte kako su se zvali naši preci prema turskom popisu iz 1455. godine (FOTO)