U "OLUJI" POČINJEN GENOCID NAD SRBIMA: U Novom Gradu obeleženo 29 godina od pogroma u zločinačkoj akciji hrvatske vojske

Невена Бунић
Nevena Bunić

07. 08. 2024. u 05:00

U REKU Unu kod Novog Grada su spušteni venci, a prethodno je služen parastos u Hramu Svetih apostola Petra i Pavola u znak sećanja na patnju Srba u zločinačkoj akciji "Oluja", u kojoj je iz Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije proterano više od 220.000 Srba, i ubijeno i nestalo njih 1.893.

У ОЛУЈИ ПОЧИЊЕН ГЕНОЦИД НАД СРБИМА: У Новом Граду обележено 29 година од погрома  у злочиначкој акцији хрватске војске

Foto: Srna

I dok Hrvatska slavi, tužan dan u Republici Srpskoj. U Svodni kod Novog Grada, gde je hrvatska avijacija gađala izbegličku kolonu položeno je cveće kod spomen-krsta u ovom mestu koji je 2012. podigao "Veritas" za šest civila stradalih u avgustu 1995. Venci su simbolično pušteni uz reku uz saobraćajnicu do mosta preko kojeg je prešlo hiljade izbeglica iz Hrvatske u avgustu 1995. godine.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac, koji je juče bio u Novom Gradu na obeležavanju 29 godina od stradanja Srba u pogromu "Oluja", izjavio je da srpski narod na ovim prostorima nije zadovoljan pravosudnim presudama i da treba da im suprotstavi naučnu istinu.

Štrbac kaže da je "Veritas" inicirao kod Vlade Srbije da se uradi revizija presude Međunarodnog suda pravde za operaciju hrvatske vojske "Oluja", za šta ima vremena do februara naredne godine, odnosno 10 godina nakon što je presuda doneta.

- U presudi se navodi da je u "Oluji" bilo etničko čišćenje, ali ne genocid. Smatramo da, ako se uzmu u obzir dešavanja u međuvremenu, nove ekshumacije, tihi egzodus, revizija Jasenovca, sve skupa daje sliku da je "Oluja" bila nastavak Pavelićeve politike - istakao je Štrbac.

Međunarodni skup povodom pogroma

SAVO Štrbac je najavio da će sledeće godine biti organizovan međunarodni skup povodom 30 godina od pogroma "Oluja".

- Javio se Institut za noviju istoriju, Muzej žrtava genocida i univerziteti koji su voljni da s nama organizuju međunarodni skup, da svi iznesu svoja mišljenja i da onda potvrdimo ili opovrgnemo sudsku istinu - dodao je Štrbac.

Prema njegovim rečima, još je na spisku nestalih 623 ljudi.

Dodaje da je u Hrvatskoj ekshumirano oko 460 srpskih žrtava koje nisu identifikovane, i da je registrovano 220 grobnih mesta gde treba obaviti ekshumaciju.

Na obeležavanju godišnjice pogroma Srba iz Hrvatske bio je i načelnik Novog Grada, Miroslav Drljača. On je istakao da je u avgustu 1995. više od 100.000 Srba proteranih iz Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije prešlo u Novi Grad.

- Većina proteranih Srba je u tom trenutku znala da se više nikad neće vratiti. Hrvati slave Pirovu pobedu jer prostor sa kojeg su proterali Srbe polako umire - rekao je Drljača i istakao da za egzodus Srba niko nije odgovarao.

Zločinačka akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije. Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI MILORAD ČAVIĆ?! Majkl Felps: Sva olimpijska zlata u Pekingu sam osvajao protiv dopingovanih!