NASILJE NAD ŽENAMA SVE BRUTALNIJE: Kapaciteti Sigurne kuća u Banjaluci popunjeni

N. LAZUKIĆ

14. 08. 2024. u 05:00

SVAKODNEVNO svedočimo sve brutalnijim i svirepijim slučajevima nasilja nad ženama. Podaci o slučajevima nasilja u porodici u Srpskoj su zastrašujući, a godišnje statistike pokazuju stalni porast tih krivičnih dela. Amela Bašić Tomić, koordinatorka Sigurne kuće u Banjaluci, kaže da njihov telefon u proseku dnevno zazvoni tri do četiri puta, što je prilično zabrinjavajuće stanje.

НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА СВЕ БРУТАЛНИЈЕ: Капацитети Сигурне кућа у Бањалуци попуњени

FOTO: Arhiva novosti

- Podaci zvaničnih institucija beleže povećanje nasilja u porodici. Trenutno u Sigurnoj kući boravi 18 osoba koje su preživele nasilje u porodici i one su ovde zbrinute - navodi Bašić Tomić za "Novosti".

Poslednji podaci potvrđuju da je granica za nasilje nad ženama najčešća od 25 do 40 godina.

- Od avgusta prošle godine imamo ispunjene sve smeštajne kapacitete u potpunosti. Iako nas nadležni Centri za socijalni rad i dalje pozivaju, mi nismo u stanju da ih primimo. Trenutak kada žrtva prijavi nasilje je najrizičniji, jer počinioci nasilja žive sa žrtvama u začaranom krugu. Putem ispoljavanja svoje moći i kontrole utiču da se žrtva ponaša kako im odgovara. Brojnim kampanjama skrećemo pažnju na ovaj problem u društvu - kaže Bašićeva.

Veliki problem je i kašnjenje sredstava, jer se sa 70 odsto finansiraju iz Ministarstva porodice, a 30 odsto na nivou lokalne zajednice.

Poražavajuća statistika

U PROŠLOJ godini u RS su prijavljena 1.192 slučaja nasilja u porodici što je 15,3 odsto više nego godinu ranije. U oko 90 odsto slučajeva počinioci su bili muškarci, a u skoro polovini slučajeva nasilja radilo se o odnosu suprug nad suprugom (510). I pored toga, Vlada RS je iz procedure povukla Predlog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, a u kojem se prvi put definiše pojam femicid.

- U teškoj smo finansijskoj situaciji, dugujemo dobavljačima još od oktobra prošle godine. Kapacitet kuće je pun, a troškovi se samo gomilaju - kaže Bašićeva.

Poražavajuće je i da Trebinje skoro 20 godina čeka na izgradnju objekta Sigurne kuće. Trenutno na području Hercegovine postoji samo Ženski centar koji pruža prvu pomoć žrtvama nasilja nad ženama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIJE OČEKIVAO! Evo šta su tašta i tast uradili kada je Dušan Mandić doneo treće olimpijsko zlato u vaterpolu (VIDEO)