BEZ HELIKOPTERA IZ SRBIJE NEĆE ZAUSTAVITI POŽARE: Vatrene stihije besne u Republici Srpskoj, a iz FBiH otežavaju dolazak pomoći

N. LAZUKIĆ

12. 08. 2024. u 21:30

U SRPSKOJ su trenutno aktivna četiri požara, a najveći je u Nacionalnom parku "Sutjeska" na širem području Gornjih bara.

БЕЗ ХЕЛИКОПТЕРА ИЗ СРБИЈЕ НЕЋЕ ЗАУСТАВИТИ ПОЖАРЕ: Ватрене стихије бесне у Републици Српској, а из ФБиХ отежавају долазак помоћи

Foto: SRNA

 Na lokalitetu Velika Sinjevica, timovi Republičke uprave civilne zaštite (RUCZ), teritorijalnih vatrogasnih jedinica iz Foče i Gacka, ŠG "Maglić" iz Foče, radnici NP "Sutjeska", kao i helikopteri Helikopterskog servisa (HS) i MUP-a Srpske, i Oružanih snaga BiH gase požar i bore se sa vatrom koja na nepristupačnom terenu zahvata borovu šumu.

Direktor HS RS Boban Kusturić apelovao je da se odobri dolazak helikoptera iz Srbije bez čije pomoći požar neće biti stavljen pod kontrolu, što u ovom trenutku ne dozvoljava Sarajevo i ministar spoljnih poslova Elmedin Konaković.

- Bez obzira na to što su uključene oružane snage, ne verujem da možemo i da ćemo moći ugasiti požar kod NP "Sutjeska". A trebalo bi da gasimo požar i na području Bileće. Uputio bih još jednom apel Sarajevu da odobre helikopter iz Srbije koji ima vedro 5.000 litara, da nam pomognu - izjavio je Kusturić.

Požar na području NP "Sutjeska" i Zelengore ne jenjava, gori šuma još od 9. avgusta. Osim dva helikoptera, na terenu su i vatrogasci sa naprtnjačama, a helikopter MUP Srpske vatrogasce prevozi na lokaciju gde se može delovati sa zemlje, izjavio je šef Odseka civilne zaštite opštine Foča Miloš Jakšić.

Apel civilne zaštite

IZ RUCZ ponovili su apel zajedničkim institucijama BiH da dozvole let helikoptera za gašenje požara iz Srbije, koji bi svojim kapacitetima koji su pet i 10 puta veći od već angažovanih letelica bio ključan faktor u gašenju požara. Podsećaju da se očekuje temperatura do 42 stepena Celzijusova, a uz najavljeni vetar, veliki je rizik za intenziviranje požara.

Direktor RUCZ Boris Trninić upozorio je da u NP "Sutjeska" na lokalitetu Tjentišta gori stoletna crnogorična šuma i da je neophodno hitno angažovanje helikoptera za gašenje požara iz Srbije.

Osim ovog požara, dva su aktivna u Hercegovini, i to jedan na nepristupačnom terenu na planini Baba, a drugi na potezu Granica-Krstače u opštini Bileća, gde vatrogasci prate linije požara.

Ministar Elmedin Konaković rekao je ranije da bi vlasti Srpske trebalo da se obrate OS BiH, dok je ministar odbrane BiH Zukan Helez rekao da neće odobriti da helikopter MUP-a Srbije gasi požar na teritoriji BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U POTPUNOJ NEVERICI: Ovo su naši navijači uradili na vaterpolo finalu Srbija - Hrvatska, a to u TV prenosu nije pušteno! (VIDEO)