VATRU GASE I HELIKOPTERI IZ SRBIJE: Nakon danonoćne borbe sa požarom u Nacionalnom parku "Sutjeska" stigla pomoć

T. CVIJETIĆ

14. 08. 2024. u 05:00

NAKON danonoćne borbe sa požarom u Nacionalnom parku "Sutjeska", i konačnog odobrenja od Saveta ministara BiH, u pomoć su juče pristigla i dva helikoptera za gašenje požara iz Srbije

ВАТРУ ГАСЕ И ХЕЛИКОПТЕРИ ИЗ СРБИЈЕ: Након даноноћне борбе са пожаром у Националном парку Сутјеска стигла помоћ

Foto: Printskrin Jutjub RTRS

Vatra je bujala na velikoj šumi na lokalitetu Gornje bare - Siljevica na levoj strani kanjona reke Sutjeske.

Ekipe Republičke uprave civilne zaštite (RUCZ), Spasilačke službe "Volf" iz Foče, opštinske Civilne zaštite opštine, vatrogasci iz Foče, Gacka, radnici NP "Sutjeska", i po dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske i Oružanih snaga BiH dejstvovali su u vatrenoj stihiji dok nisu pristigla dva helikoptera iz Srbije, koja je odgovorila na zahtev Grčke i BiH te uputila pomoć u gašenju požara.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić precizirao je da je u Grčku upućen helikopter "kamov" koji ima nosivost pet tona, kao i 35 vatrogasaca sa 12 vozila, a u BiH dva helikoptera.

Dačić je rekao da je zahvaljujući ulaganjima Vlade Srbije i podršci predsednika Aleksandra Vučića, MUP opremljen na veoma kvalitetan način.

Uplitanje pojedinaca iz politike

VEĆ u subotu zajedno smo mogli da ugasimo ovaj požar i da Tjentiše danas bude mirno, a mi da gasimo požar u Bileći, ali to nije bilo moguće zbog uplitanja pojedinaca iz politike koji nisu dozvolili dolazak helikoptera iz Srbije, koji su već tad bili spremni da dođu na požarište, rekao je direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić.

- Kad je reč o tehnici, napravljeni su novi helikopteri sa mnogo većom nosivošću za gašenje požara, a takođe, formiranjem sektora za vanredne situacije pre 14-15 godina, kada sam bio ministar, napravili smo sistemske osnove da imamo kvalitetne timove vatrogasaca i spasilaca - rekao je Dačić.

Pomoć Srbije je konačno odobrena nakon što je Savet ministara (SM) usvojio na hitnoj sednici odluku na osnovu koje će biti omogućeno angažovanje helikoptera iz Srbije u gašenju ovog požara.

Osim požara u NP "Sutjeska", požar se aktivirao i na području Bileće - jedan požar na planini Baba, a drugi na potezu Granica - Krstače. Komandir VB Bileća Milan Šulović rekao je da je požarna linija na području od sela Granica do Krstača, duga 20 kilometara, i da vetar otežava gašenje vatre. Dodao je da situacija nije dobra, jer se požar, koji je stavljen pod kontrolu, ponovo aktivirao. Naveo je da se vatra proširila do sela Podgorje i da gore trava i rastinje.

V. d. direktora RUZC Boris Trninić kazao je da će jedan ili dva helikoptera za gašenje požara biće prebačeni u Bileću u narednih nekoliko sati. On je dodao da je na inicijativu ministra bezbednosti u SM, Nenada Nešića na hitnoj sednici jednoglasno odobreno preletanje helikopetra MUP Srbije da pomognu u gašenju požara na ovom području.

Inače, u Srpskoj jue juče egistrovano 24 uspešne vatrogasne intervencije, između ostalih na Palama, u Doboju, Bijeljini, Istočnom Mostaru, Nevesinju, Gacku, Trebinju...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIJE OČEKIVAO! Evo šta su tašta i tast uradili kada je Dušan Mandić doneo treće olimpijsko zlato u vaterpolu (VIDEO)