POŽAR KOD BILEĆE STAVLJEN POD KONTROLU: Ujutru se nastavlja gašenje na Tjentištu

Novosti online

14. 08. 2024. u 21:34

DIREKTOR Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić izjavio je večeras da je požar kod Bileće stavljen pod kontrolu, dok će gašenje vatre u Nacionalnom parku Sutjeska biti nastavljeno ujutru.

ПОЖАР КОД БИЛЕЋЕ СТАВЉЕН ПОД КОНТРОЛУ: Ујутру се наставља гашење на Тјентишту

Foto: MUP


Kusturić je dodao da su vatre koje su u blizini Bileće ugrožavale kuće uspešno lokalizovane i sanirane, i da jedino gori nisko rastinje na par mesta, koje vatrogasci gase, prenosi RTRS.
'

- Nakon šest sati provedenih u helikopterima sleteli smo u Trebinje, dogovor je da nastavimo gašenje vatre sutra ujutru u šest časova, kada polećemo direktno na Tjentište, da u prepodnevnim časovima ugasimo novi požar koji se pojavio u kanjonu Sutjeske, a koji, nažalost danas nismo uspeli da ugasimo zbog jakog vetra koji je počeo da duva - naveo je Kusturić.

Istakao je da su helikopterske jedinice rano ujutru počele da gase požar koji je ostao na Tjentištu i da su ga tada uspešno ugasile, ali da se oko podneva pojavio novi požar.

- Gasili smo ga do 14.30 časova sa tri helikoptera, jednim Helikopterskog servisa Srpske i dva Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Ta dva i po sata smo leteli u gotovo nemogućim uslovima, jer je vetar duvao brzinom 80 kilometara na čas, pravio nam jake turbulencije, a požar se širio neverovatnom brzinom, tako da nismo uspeli da ga ugasimo, i pored svih naših namera i svesnog rizika koji smo preuzeli da radimo u tim uslovima - navodi Kusturić.

Dodao je da je doneo odluku da se prekine let iznad kanjona zbog bezbednosti pilota.

- Ova dva i po časa leta iznad kanjona Sutjeske sa ovako jakim vetrom je najteži letački dan u celoj mojoj letačkoj karijeri, a to su mi potvrdili i moje kolege iz jedinice - rekao je Kustuić, i dodao da je tokom današnjeg gašenja požara iskorišćeno oko 270 tona vode, na oba požara.

BONUS VIDEO: GORI DEPONIJA U KRALjEVU: Vatrogasci se bore sa stihijom


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIJE OČEKIVAO! Evo šta su tašta i tast uradili kada je Dušan Mandić doneo treće olimpijsko zlato u vaterpolu (VIDEO)