NOVI DETALJI DOGAĐAJA U NEVESINJU: Kako je likvidran napadač koji je pucao uz "Alau Ekber" - Bacio bombu na meštane

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 08. 2024. u 17:24

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska nije izolovana od nemilih događaja poput onog u Nevesinju, ali da ima sposobnu policiju i specijalne jedinice koje pravovremenim reagovanjem nisu dozvolile da stanovništvo bude ugroženo.

НОВИ ДЕТАЉИ ДОГАЂАЈА У НЕВЕСИЊУ: Како је ликвидран нападач који је пуцао уз Алау Екбер -  Бацио бомбу на мештане

Foto MUP RS

- Reč je o teroristi koji je upotrebljavao oružje protiv policije, pucao je i bacio bombe na policiju, nije hteo da se preda. Bio je lociran i blokiran, a prilikom razmene vatre sa policijom i likvidiran - rekao je Dodik.

Važni obaveštajni podaci podaci

POLICIJA Republike Srpske pokazala je sposobnost da neutrališe pretnje najvišeg nivoa, ali i zaštiti živote i imovinu građana, izjavio je stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević. On je, za Srnu, rekao da MUP RS od Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH mora dobijati redovne obaveštajne podatke o svim sumnjivim osobama koje su ušle u BiH, odnosno o nekoliko hiljada onih sa, kako je naveo, etiketama lažnog migranta.

On je naglasio da je policija Srpske poslala poruku da neće toleristati takve stvari i čestitao pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske na uspešno obavljenom zadatku.

- To govori da Republika Srpska ima efikasne državne organe - istakao je Dodik.

Ovako se lider RS osvrnuo na ono što se događalo u ponedeljak uveče u mestu Zovi Do, u opštini Nevesinje, kada je likvidiran muškarac koje je uz povike "Alahu ekber" otvorio vatru na policijske službenike koji su opkolili kuću u kojoj se nalazio.

Napadač, čiji identitet za sada nije saopšten, koristio je dve vrste vrste automatskog i poluautomatskog oružja, a u jednom trenutku aktivirao je i ručnu bombu, prethodno se oglušivši na pozive policije da se preda.

- Napadač se zatvorio u jednu napuštenu kuću na području Nevesinja, u selu Zovi Do, a kada je došlo do razmene vatre između njega i policije otvorio je ulazna vrata objekta i uz povike "Alahu ekber" i zapucao na policijske službenike - potvrdio je načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa. - Nakon što je otvorio vatru na policijske službenike, oni su ga lišili života.

Pretnje

VIŠE službenika Vlade Republike Srpske dobilo je gnusne pretnje na službene mejl adrese. Kako saznajemo, pretnje su stigle u ponedeljak, a u njima je osoba koja je uputila pretnje na nemačkom jeziku Srbe nazvala "teroristima".

- Treba vas isključiti, najradije vas obezglaviti, svašta vam raditi i pobiti vas bombom i potrudiću se da vam se to desi u roku od 24 sata - stoji u poruci.

Sve je prijavljeno policiji i radi se na pronalasku počinioca koji je pretnje poslao sa mejla denis98@gmx.ch.

Laketa je rekao da je policija primila prijavu oko 17 časova, izašla na teren, evakuisala meštane i opkolila kuću.

Govoreći o oružju koje je imao napadač, Laketa kaže da ono ne može biti legalno, jer takva vrsta oruža nije dozvoljena za posedovanje građanima.

- U jednom momentu je i aktivirao bombu prema policiji - dodao je Laketa i naveo da, dok je akcija trajala, policajci nisu znali da li je u objektu jedna ili više osoba. Napadač je, kako je saopšteno, koristio francuski i engleski jezik.

- O identitetu ne možemo govoriti dok se ne obavi uviđaj - rekao je Laketa. - Ne možemo da potvrdimo da je u pitanju migrant.

Nevesinjac Mitar Grahovac, ka kojeg je napadač bacio bombu, rekao je da se u selu dogodio pravi teroristički napad i da su meštani vrlo uznemireni i uplašeni.

- Pucnjava je trajala od 16.30 pa sve do kasno u noć - kaže Grahovac.

Inače, napadač je bacio bombu na meštane koji su ga otkrili u kući, jer su posumnjali da im neko krade ovce.

- Kada je bacio bombu, mene je geler okrznuo. Na sreću, nisam teže povređen. Malo me boli, ali nije strašno - ispričao je Grahovac.

On je naveo da su u ovom zaseoku tri ili četiri kuće prazne, da ih nadgleda jedan komšija koji je i primetio da se nešto dimi na krovu jedne od njih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JANIK SINER DVAPUT PAO NA DOPING TESTU, A DOZVOLJENO MU DA IGRA! Skandal kakav tenis ne pamti! Ovo je nečuveno!