POSLE TRI DECENIJE UČE SRPSKI JEZIK: Oko stotinu đaka u Glamoču neće morati da bira između hrvatskog ili bosanskog

S. MIŠLjENOVIĆ

21. 08. 2024. u 18:15

SRPSKA deca u Glamoču će od ove školske godine, nakon skoro tri decenije, učiti srpski jezk kao maternji. Vest o uvođenju srpskog jezika u škole u Glamoču potvrdio je i resorni ministar u Vladi FBiH Ante Tadić. Ovom odlukom će konačno oko 100 đaka srpske nacionalnosti učiti srpski jezik u školi, a ne kao do sada ili hrvatski ili bosanksi.

ПОСЛЕ ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ УЧЕ СРПСКИ ЈЕЗИК: Око стотину ђака у Гламочу неће морати да бира између хрватског или босанског

Glamoč foto RTRS

- Srećan sam, pre svega, kao roditelj dece koja pohađaju školu u Glamoču da će moći da izučavaju maternji jezik - kaže načelnik opštine Nebojša Radivojša.

On ističe da je ponosan što je bio deo tima u razgovorima sa predstavnicima Vlade Livanjskog kantona da se ustavom zagarantovano pravo ostvari. Radivojša je ispričao da su godinama brojnim aktivnostima tražili uvođenje srpskog jezika u školu u Glamoču, a da je jedan od izgovora kantonalne Vlade bio da nisu planirana sredstva za nastavnika i učitelja srpskog jezika.

Vršnjaci u Drvaru i Grahovu

NIKAD nije kasno da se dese prave stvari, jer je maternji jezik nešto najbitnije za jedan narod, istakao je Broćeta.

Inače, dok srpska deca u Glamoču već tri decenije nisu bila u mogućnosti da uče srpski jezik, njihovi vršnjaci u opštinama u FBiH gde su Srbi većina u Drvaru i Grahovu su imale ovu opciju još od 2003. godine.

On je rekao da je nakon toga Opštinsko veće u Glamoču donosilo odluku da će opština preuzeti sve troškove plata i naknada nastavnika srpskog jezika, ali da ni to nije imalo pozitivan ishod.

Radivojša je zahvalio predstavnicima Vlade Livanjskog kantona i njenom premijeru Ivanu Vukadinu, koji su konačno pokazali razumevanje za ovaj problem i pomogli u rešavanju.

- Uvođenje srpskog jezika u Glamoču budi nadu u bolje sutra u celoj BiH - naglasio je Radivojša.

Delegat u Domu naroda u Parlamentu Federacije BiH Goran Broćeta kaže da je suvišno govoriti o tome koliko su srpska deca oštećena i koliku su nepravdu trpela, jer do sada nije bilo razumevanja, iako je to ustavna odredba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MARINKO MADŽGALJ BI DANAS SLAVIO 46. ROĐENDAN: Večiti dečak je otišao prerano - porodica i prijatelji se još uvek ne mire sa gubitkom