PREDSEDNIK ŠSB ANDRIJA JORGIĆ: Otvorio "Trofej Banjaluke 2024"

Novosti online

24. 08. 2024. u 18:55

U BANjALUCI je svečano otvoren 4. Međunarodni šahovski festival "Trofej Banjaluke 2024", u organizaciji Šahovskog kluba "Gambit".

ПРЕДСЕДНИК ШСБ АНДРИЈА ЈОРГИЋ: Отворио Трофеј Бањалуке 2024

Foto Novosti

Tokom dva dana trajanja festivala predviđena su dva takmičenja, ekipno i pojedinačno, i ukupno devet odvojenih turnira. Tim povodom u najvećem gradu Srpske okupilo se 275 učesnika, 27 ekipa iz 25 gradova..

-Mi smo posebno ponosni što je ova manifestacija postala regionalni brend. Moram se zahvaliti našim prijateljima koji su prepoznali sve ovo što mi radimo. U prvom redu, Grad Banjaluka, ali i svi ostali naši prijatelji, sponzori, donatori, bez kojih, ne da ne bi bilo moguće ovo organizovati, već ne bi bilo moguće ni razmatrati da se uđe u ovako veliku i značajnu organizaciju. Juče smo smestili blizu 80 takmičara, trenera, pratioca, koji su iskazali veliko oduševljenje Banjalukom. Neki od njih su prvi put došli u naš grad i to isključivo zbog šaha- istakao je predsednik Šahovskog kluba “Gambit” Nemanja Šipka.

Simbolično, prvu partiju šaha odigrali su gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i predsednik Šahovskog saveza Beograda Andrija Jorgić, kojima su uručene i zahvalnice za izuzetan doprinos u organizaciji pomenutog festivala.

-Mi stojimo uz „Gambit“ kao klub, podržavamo ovaj događaj. Treba da razvijamo sve oblasti našeg društva i sporta, pogotovo kada imate situaciju da danas ovde dođe 275 takmičara. Posebno nas raduje što je Banjaluka grad koji se posećuje radi ovako važnih međunarodnih turnira- istakao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Turnir koji je namenjen deci do 18 godina okupio je klubove iz svih gradova Republike Srpske, BiH, Hrvatske, te Srbije. Među njima su i dva šahovska kluba iz Beograda, čiji članovi, prema rečima predsednika beogradskog šahovskog saveza Andrije Jorgića, rado dolaze u Banjaluku. A koliko su veze Banjaluke i Beograda, Republike Srpske i Srbije, i na polju šaha čvrste govori podatak da je još 2023. godine potpisan Protokol o saradnji Šahovskog saveza Beograda i Šahovskog kluba "Gambit" Banjaluka.

-Radujem se svakom susretu, svakoj dobroj priči sa Gambitovcima. Jako je važno da je sa nama danas i gradonačelnik. Važno je da nam lokalna samouprava pomaže dok bijemo bitku za opstanak šahovskih klubova. Šah ne poznaje ni veru ni naciju, šah igraju svi. Jako je bitan za odgoj dece. Nije poenta da se svi sutra bave šahom, ali igrajući šah, razvijajući svoje vijuge, koncentraciju, druželjubivost, naša deca sutra treba da izrastaju u dobre, pametne i plemenite ljude. Ja uvek navijam za moje iz Beograda, ali naravno mnogo je ovde pametne dece. Šah je isto što i mostovi koji spajaju, on je jedna drevna igra koja povezuje ljude. Ovo su prijateljstva koja ostaju za čitav život - istakao je predsednik Šahovskog saveza Beograda Andrija Jorgić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje