"PAO" I BIVŠI ČELNIK "ŠUMA RS": Zbog malverzacija u šumskim gazdinstvima širom Srpske uhapšene četiri osobe

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 08. 2024. u 22:43

SLAVEN Gojković, bivši v. d. direktora JP "Šume Srpske", uhapšen je danas u policijskoj akciji u Istočnom Sarajevu.

ПАО И БИВШИ ЧЕЛНИК ШУМА РС: Због малверзација  у шумским газдинствима широм Српске ухапшене четири особе

Foto Glassrpske

 Osim Gojkovića, uhapšene su još tri osobe, a za jednom se još traga. Pored Gojkovića, kako nam je potvrđeno, uhapšeni su Mladen Lakić, v. d. direktora ŠG "Sjemeć" Rogatica, Janko Golijanin, bivši v. d. direktora ŠG "Visočnik" Han Pijesak i L. Č. kao v. d. direktora ŠG "Panos" Višegrad.

Policija u sklopu ove akcije traga za Strahinjom Baševićem, v. d. direktora ŠG "Romanija" i aktuelnim kandidatom SNSD za načelnika Sokoca. Takođe, Bašević je i narodni poslanik.

Pored hapšenja pripadnici MUP RS su po nalogu Okružnog tužilaštava Istočno Sarajevo odradili i pretrese prostorija Šumskog gazdinstva "Romanija" Sokolac, ŠG "Sjemeć" Rogatica, ŠG "Visočnik" Han Pijesak i ŠG "Panos" Višegrad.

Prema nezvaničnim informacijama iz istrage, predmet u kojem su uhapšeni Gojković i drugi se odnosi na poslovanje šumskih gazdinstava u vreme korone i na malverzacije u vezi sa otpisom potraživanja iz tog perioda.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo su saopštili da se osumnjičena lica terete da su tokom 2020. godine na području opštine Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad, iskoristili svoj službeni položaj i ovlašćenja kojom prilikom su naneli štetu budžetu Republike Srpske.

"Provaljena" akcija i privođenje

IZ OJT Istočno Sarajevo su poručili i da su svesni činjenice da su se u protekla dva dana pojavile informacije u medijima od strane osumnjičenog Strahinje Baševića i koje su očigledno iskorištene da bi se izbeglo hapšenje.

- Na osnovu tih činjenica je formiran poseban predmet u kojem će se istražiti da li je došlo do ugrožavanja istrage i eventualnog procesuiranja počinilaca - poručili su iz Tužilaštva.

- Svesno su kršili Zakon o javnim nabavkama BiH, zloupotrebivši hitnost navedenu u naredbi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, iako su znali da opštine Sokolac, Višegrad, Han Pijesak i Rogatica nisu proglasile elementarnu nepogodu, te su iskoristili okolnosti proglašenja pandemije kovida 19 koja je od strane Svetske zdravstvene organizacije proglašena na globalnom nivou - navode iz OJT Istočno Sarajevo.

Inače, ova akcija je jedna od mnogih koja se sprovodi u okviru Akcionog plana za borbu protiv korupcije Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uštedite do 500 evra na vašem sledećem putovanju uz Kontiki!