"NIKO NEĆE DA KUPI POENE NA NAŠIM MRTVIMA": Porodice nestalih Srba ne žele u Sarajevo - ni posle 32 godine nisu pronađeni njihovi najmiliji

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 08. 2024. u 06:00

ČLANOVI Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo neće 30. avgusta prisustvovati zajedničkom obeležavanju Međunarodnog dana nestalih u Sarajevu, na poziv Instituta za nestala lica BiH, jer 32 godine bezuspešno traže svoje nestale, poručila je Milka Kokot, predsednik Skupštine te organizacije.

НИКО НЕЋЕ ДА КУПИ ПОЕНЕ НА НАШИМ МРТВИМА: Породице несталих Срба не желе у Сарајево - ни после 32 године нису пронађени њихови најмилији

Foto: Vikipedija

Republika Srpska još traga za 1.646 lica sa spiska nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a proces traženja nestalih Srba je u zastoju već 15 godina.

- Nećemo ići na ovo obeležavanje, jer nam je dosta priče dok nema ni traga od predaje posmrtnih ostataka naših najmilijih. Nećemo ići na obeležavanje u Sarajevo kako bi neko kupio poene na našim mrtvima koji ni nakon 32 godine nisu pronađeni i identifikovani - rekla je Kokotova.

Ona je u ime porodica koje traže svoje najmilije zatražila da im se predaju posmrtni ostaci i da ih dostojanstveno sahrane. Dodaje da se na području Sarajeva još traže posmrtni ostaci 172 lica srpske nacionalnosti, a u spomen-kosturnici u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu nalazi se 225 sanduka sa posmrtnim ostacima koji čekaju na identifikaciju.

Traženje posmrtnih ostataka

MILKA Kokot je zamolila institucije RS da im pomognu u traženju i identifikaciji posmrtnih ostataka Srba ubijenih u Sarajevu. Ona je podsetila da još traži brata i oca koji su 1992. ubijeni u Sarajevu na kućnom pragu. Ima informaciju da su im tela sa prostrelnim ranama 3. maja 1992. dovezena u Hitnu pomoć u Sarajevu i da im se tada gubi svaki trag.

Kokotova je navela da ih je prošle godine Institut za nestala lica BiH obavestio da je identifikovano samo jedno telo, koje je predato porodici. Prema njenim rečima, porodice nestalih će prisustvovati obeležavanju Međunarodnog dana nestalih na Ozrenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: VSU priprema ofanzivu Zaporožje 2.0; Ruske snage buše odbranu kod Pokrovska; VSU ima inicijativu kod Kurska (VIDEO/FOTO)