HELIKOPTER ZAKAČIO ŽICE I PAO U JEZERO: Detalji incidenta tokom probe spasavanja pred vežbu Eufora i Oružanih snaga BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 08. 2024. u 20:00

HELIKOPTER Oružanih snaga (OS) BiH pao je jutros oko 11 časova u Jablaničko jezero tokom probe spasavanja iz vode, pred sutrašnju zvaničnu prezentaciju vežbe spasavanja Eufora, Oružanih snaga BiH i Civilne zaštite Federacije.

ХЕЛИКОПТЕР ЗАКАЧИО ЖИЦЕ И ПАО У ЈЕЗЕРО: Детаљи инцидента током пробе спасавања пред вежбу Еуфора и Оружаних снага БиХ

Helikopter OS BiH foto Kliks

Brzom reakcijom spasena su četiri člana posade od kojih je jedan povređen i hospitalizovan, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH. Ubrzo na mesto nesreće stigao je i ministar odbrane BiH u Savetu ministara C, koji je povodom pada helikoptera rekao da se srušio u Jablaničko jezero kada je u toku niskog leta zakačio žicu, verovatno od električne energije, te je zbog toga pao u vodu. Jezero je na tom području dubine između šest i deset metara.

- Ipak, ono što je najvažnije je da su sva četiri člana posade spasena i da niko nije poginuo - rekao je Helez.

Kazao je da je posada od četiri člana stabilno, da nema većih povreda, pregledani su u Hitnoj pomoći i samo je pilot malo ugruvan.

Inače, ministar Helez je u više navrata, u poslednja dva meseca, dok su požari harali po Srpskoj i BiH, isticao kako su helikopteri OS BiH najbolji. Zabranjivao je da u pomoć dođu helikopteri MUP Srbije, uz tvrdnje da požare mogu gasiti i njihove letelice. Nakon što su požari uzeli maha stiglo je i odobrenje da srpske letelice pomognu u gašenju požara, pre svega, na Tjentištu.

Pripreme za izvlačenje

NA mestu pada helikoptera Oružanih snaga BiH u Jablaničko jezero su postavljeni šatori i dovezena teretna i vučna vozila. Prema informacijama iz OS BiH, letelica će biti izvučena iz jezera kada se za to steknu svi tehnički uslovi.

Komentarišući zahtev iz Srpske da u pomoć stignu helikopteri iz Srbije Helez je rekao: "Najiskrenije, čudim se ovom insistiranju, da žele da lošiji helikopteri susedne države gase požar na teritoriji BiH, a da pritom ne žele bolje helikoptere Oružanih snaga vlastite zemlje".

Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa RS, poručio je nakon što je ugašen požar na Tjentištu i nekoliko lokacija u Hercegovina, a gde su zajedno dejstvovali helikopteri iz RS i Srbija, da mora postojati krivična odgovornost za osobe poput ministra Heleza koji su sprečavali dolazak helikoptera iz Srbija.

Takođe, Helez je u više navrata obećavao i kupovinu pet helikoptera iz SAD iako mu Savet ministara BiH nije odobrio novac. Pored toga, Helez je ostao upamćen i po priči da je BiH započela proizvodnja dronova samoubica i da se delovi rade na pet lokacija. Kako bi opravdao te tvrdnje, Helez se slikao sa jednim dronom na nepoznatoj lokaciji i fotografiju objavio na društvenim mrežama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAMIONI S NOVCEM KREĆU NA MARAKANU! Crvena zvezda obezbedila neverovatnu zaradu zbog plasmana u Ligu šampiona!