SARAJEVO STOPIRA POTRAGU ZA NESTALIM SRBIMA: Na Ozrenu obeležen Dan nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

30. 08. 2024. u 21:19

INSTITUT za traženje nestalih lica BiH je od 2008. godine do sada identifikovao svega 62 posmrtna ostatka Srba, a na spisku nestalih iz Republike Srpske još nalazi 1.636 lica.

САРАЈЕВО СТОПИРА ПОТРАГУ ЗА НЕСТАЛИМ СРБИМА: На Озрену обележен Дан несталих у Одбрамбено-отаџбинском рату Српске

FOTO: Arhiva novosti

Ovaj katastrofalan odnos Sarajeva prema traženju nestalih Srba iz proteklog rata se mora odmah promeniti i vratiti institucijama Srpske, jer u suprotnom hiljade srpskih porodica nikada neće pronaći tela najmilijih koji su nestali u ratu u BiH.

Ovo je poruka iz RS povodom obeležavanja 30. avgusta, Dana nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske na Ozrenu.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac poručila je da porodice nestalih zaslužuju da Srpska preuzme proces pronalaženja i identifikacije od Instituta za traženje nestalih lica BiH, a kako bi se konačno rešilo to pitanje i porodice pronašle potreban mir.

- Zahtevam da se o ovom pitanju pozabave institucije Srpske. Meni su samo problem oči koje gledaju u mene i traže pomoć. Od Instituta za nestale je nećemo dobiti - rekla je Graorčeva na Ozrenu, na centralnom obežavanju Dana nestalih.

Ona je rekla da se u spomen-kosturnicama nalazi 570 tela koja nisu identifikovana, a za koje ova organizacija dobija uveravanja iz Međunarodne komisije za nestala lica da se ne mogu identifikovati zbog raznih razloga.

Potraga za 312 žena i dece

PREMA podacima Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina, Srpska traga za još 1.636 osoba. Od tog broja 620 je vojnika, 12 pripadnika MUP Srpske i 1.004 civila, od kojih su 312 žene i deca. Tokom rata u BiH ubijeno je ukupno 26.048 srpskih boraca i 8.994 srpska civila.

- To je jako veliki broj da bismo verovali da nijedno od tih tela ne pripada telima koja se nalaze na spisku nestalih iz RS - navela je Graorčeva.

V. d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić kaže da se srpske žrtve ne tretiraju na adekvatan način i ono što je bitno reći takođe jeste da se, nažalost, i proces traženja nestalih ne može posmatrati van procesa procesuiranja ratnih zločina.

Dodaje da upravo tu dolazi do problema, s obzirom na to da se ne pokreću postupci.

- Kao što smo svi svedoci, jako mali broj njih je procesuiran za zločine nad Srbima - rekao je Nuždić.

On je upozorio da je krajnje vreme da Sud i Tužilaštvo preduzmu nešto, s obzirom na protok vremena.

- Umiru svedoci, umiru žrtve i postavlja se opravdano pitanje da li će ti zločini ikada biti procesuirani, a samim tim i na koji način će biti rešen proces traženja nestalih - zaključio je Nuždić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEST KOJU PIKSI NE ŽELI DA ČUJE: Još jedan fudbaler propušta utakmice Lige nacija?