MOBILNI SAMO UZ DOZVOLU NASTAVNIKA: Nova školska godina u Srpskoj donosi novine oko upotrebe telefona

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 09. 2024. u 06:45

U OSNOVNIM i srednjim školama širom Srpske juče je ponovo, nakon letnje pauze, zazvonilo zvono i u klupama se okupilo više od 117.500 đaka.

МОБИЛНИ САМО УЗ ДОЗВОЛУ НАСТАВНИКА:  Нова школска година у Српској доноси новине око употребе телефона

Novi Sad, Foto N. Karlić

 Početku nastave najviše se obradovalo 8.957 prvačića, koji će se prvi put susresti sa školskim obavezama. U prvi razred srednjih škola upisano je 9.505 učenika.

Početak nove školske godine u Srpskoj donosi novinu vezanu za upotrebu mobilnih telefona đaka. Naime, sve škole u RS su dužne da naprave pravilnike u kojim situacijama će đaci koristiti telefone. Akcenat će biti da učenici mogu da donose telefone u školu, ali će moći da ih koriste samo uz saglasnost nastavnika ili direktora.

- To znači da će se telefoni koristiti samo pre i posle škole, nikako za vreme nastave, kada će morati biti isključeni - objasnio je predsednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina Predrag Račanović.

On kaže da pored mobilnih telefona nastavnici su ove godine dobili i smernice za rasterećenje đačkih torbi.

- Zadatak nastavnika će biti da pre narednog dana saopšti đacima šta će im od pribora i udžbenika trebati sutradan - kazao je Račanović.

Predsednik Sindikata obrazovanja RS Dragan Gnjatić kaže za "Novosti" da mobilni telefoni na času ometaju rad i đaka i nastavnika i da očekuje da škole reše to pitanje.

Većina škola bez klime

MIROSLAV Popržen kaže da iako su mnoge škole u Srpskoj renovirane i sanirane, ipak, većina nema klima-uređaje

- Apelujem na Ministarstvo prosvete da budu u kontaktu sa direktorima i da ako bude trebalo, zbog najavljenih visokih temperatura, idemo na skraćivanje nastave ili sa potpunom obustavom - kaže Popržen.

- Plan je da učenici ostavljaju mobilne telefone kod učitelja ili nastavnika na času. Na času treba da se razgovara sa nastavnicima i učiteljima, a ne da se gledaju mobilni ispod stola - kaže Gnjatić.

Od ove godine je i zvanično u osnovnim školama i predmet Humanost i bezbednost. Taj predmet je bio već kao pilot-projekat u 20 škola prošle godine. Ove godine ide fakultativno u sve osnovne škole, a nastavu će izvoditi nastavnici demokratije koji su već radili u školama. Sastoji se iz tri oblasti: humanost, humanost i bezbednost u školi i zajednici i humanost i bezbednost na delu.

- Videćemo kako će se organizovati nastava predviđena za sedme, osme i devete razrede. Ovaj predmet je potreban jer empatija dece i uopšte ljudi danas nije kao nekada. Moramo poraditi na tome bez obzira na efekte koji su dostupni đacima, a negativno utiču. Pedagoški zavod je uradio analizu i odlučio da to bude i ove godine - pojašnjava predsednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Miroslav Popržen.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA MENE JE ĐOKOVIĆ RIVAL: Tenisko čudo iz Srbije šokiralo javnost