HITNA POMOĆ BANJALUČKOG DOMA ZDRAVLJA NAPLAĆIVALA USLUGE GRAĐANIMA: FZO RS sprema kazne

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 09. 2024. u 07:45

MNOGI građani Banjaluke proteklih dana žalili su se medijima da im se naplaćuju usluge hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja Banjaluka, a za koje kako tvrde, ne bi trebalo da plaćaju. Među onima kojima je naplaćivana usluga bilo je i trudnica, starijih osoba i dece. Zbog ovoga je reagovao i Fond zdravstvenog osiguranja RS i poručio da su ove usluge besplatne za sve građane, te da domovi zdravlja ne smeju da ih naplaćuju.

ХИТНА ПОМОЋ БАЊАЛУЧКОГ ДОМА ЗДРАВЉА НАПЛАЋИВАЛА УСЛУГЕ ГРАЂАНИМА: ФЗО РС спрема казне

Foto: Novosti

Zbog ovoga je reagovao i Fond zdravstvenog osiguranja RS i poručio da su ove usluge besplatne za sve građane, te da domovi zdravlja ne smeju da ih naplaćuju.

- Među pacijentima kojima su naplaćivane usluge bilo je i osiguranih lica starijih od 65 godina, dece, kao i trudnica, koji su pri tome i registrovani u tim domovima zdravlja. Smatramo nedopustivim da se posebno tim kategorijama osiguranika naplaćuju usluge, jer oni ne treba da plaćaju ni participaciju, a kamoli punu cenu usluga, i to u službama hitne pomoći. Osiguranike obaveštavamo da imaju mogućnost da podnesu zahtev za refundaciju sredstava, ukoliko su im naplaćene usluge u Hitnoj pomoći, a ti troškovi će ići na teret ustanova koje su ih naplaćivale - poručuju iz FZO.

Naglašavaju da će sprovesti kontrole u svim domovima zdravlja u kojima je primećeno naplaćivanje usluga u službama hitne medicinske pomoći. Iz FZO upozoravaju da će, u slučaju utvrđenih nepravilnosti, primenjivati propisane kazne.

Nevena Todorović, direktorka Doma zdravlja Banjaluka, tvrdi da se hitnim pacijentima usluge ne naplaćuju.

Zloupotreba

NEVENA Todorović kaže da su u proteklih 15 dana smo imali 1.600 zbrinutih, a od toga broja samo za njih dva odsto je izašao račun jer nisu bili urgentni, i dobili su uslugu jer su tražili na lični zahtev.

- Oni koji tvrde da im je nedavno naplaćena usluga, a ranije nije, to su ljudi koji dolaze konstantno u Hitnu i zloupotrebljavaju je iz nekog razloga - tvrdi Todorovićeva.

- Usluge hitne medicinske pomoći nisu naplaćene nijednom pacijentu. Drugo su usluge u prostoru hitne pomoći za pacijente koji nisu hitni, a insistiraju da budu primljeni - ističe Todorovićeva.

Ona ponavlja da je praksa naplate participacije pacijentima oduvek na snazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLADNI I ŽEDNI PREVOZILI PET TONA KOKAINA: Detalji optužnice u Beogradu protiv 20 pripadnika Balkanskog kartela