NA MANDIĆEVIM STVARIMA NEMA ARIELOVE DNK, NI KRVI: U Okružnom sudu Banjaluka prezentovano veštačenje u vezi ubistva Bogdanovića

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 09. 2024. u 21:51

NA predmetima Banjalučanina Dalibora Mandića (38), optuženog za ubistvo sugrađanina Ariela Bogdanovića (28), nisu pronađeni DNK tragovi žrtve, niti su na predmetima pokojnog mladića pronađeni biološki DNK tragovi optuženog.

НА МАНДИЋЕВИМ СТВАРИМА НЕМА АРИЕЛОВЕ ДНК, НИ КРВИ: У Окружном суду Бањалука презентовано вештачење  у вези убиства Богдановића

Policija na mestu zločina/Ariel Bogdanović/Dalibor Mandić, Foto unatv/Fejzbuk

To je pokazala dugo iščekivana DNK analiza koju je, po naredbi Okružnog suda u Banjaluci, urađena u Zavodu za sudsku medicinu Srpske. Nalaz je u sudnici prezentovala veštak Božana Ilić, navodeći da na Mandićevim stvarima nema čak ni ljudske krvi, i da su svi testovi bili negativni.

Veštačenje je podeljeno u dve faze i testirano je oko 60 uzoraka. Od toga 22 uzorka ili brisa su izuzeta sa odeće, ruksaka, novčanika i kape ubijenog Bogdanovića, na kojima nije nađen Mandićev DNK. Ostali uzorci su izuzeti od optuženog. Radilo se o brisevima slivnika i česmi iz kade i umivaonika Mandićevog stana, njegovoj odeći, ruksaku, patikama, kapi, mobilnim telefonom i preklopnom nožem. Ni na jednom predmetu nije pronađen Bogdanovićev DNK. Žrtvin DNK nije bio prisutan ni u mešanim tragovima čiji su donor bile tri ili četiri osobe.

Ilićeva je pojasnila da je deo Mandićeve odeće, poput farmerki, bio blatnjav. Primetila je i da se donji deo trenerke isticao po ugodnom mirisu. Radi se o trenerci koju je policija zatekla na sušenju, zbog čega su sumnjali da je oprana.

Rezultati veštačenja kao da su iznenadili sudsko veće, pa su sudije upitale veštaka da li je moguće veštačiti blato sa farmerki optuženog i žrtve kako bi se utvrdilo da li potiče sa istog mesta, ali Ilićeva o tome nije mogla da se izjasni.

U policiji priznao zločin

DALIBORA Mandića optužnica tereti za teško ubistvo na svirep i podmukao način. Navodi se da je Bogdanovića ubio 2. decembra 2022. oko 19.35 na Bulevaru Srpske vojske. Mandić je u policiji priznao ubistvo, što je potvrdio i pred dežurnim tužiocem. Inspektore je odveo i do kontejnera u koji je odbacio odeću koju je nosio u noći ubistva. Međutim, pred sudom je povukao priznanje tvrdeći da mu je ono iznuđeno pod prisilom. Zločin je kaže priznao kako bi "izbegao batinanje".

Nakon prezentacije veštačenja sudsko veće je napravilo pauzu kako bi se konsultovali o daljem toku postupka. Predsednik sudskog veća Dragan Uletilović potom je saopštio da će sud naložiti i antropološko veštačenje snimaka nadzornih kamera, koje će poveriti veštaku iz Slovenije Gregoru Kovaču. To veštačenje bi trebalo da odgovori na pitanje da li se na osnovu konstitucije ubice s nadzornih kamera može utvrditi da li je reč o optuženom Mandiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Nećete verovati šta je Ju-Es open odlučio