NOVA BOLNICA U DOBOJU BELIKA POBEDA SRPSKE: Zdravstveni sistem RS jači za još jedan moderan objekat

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 09. 2024. u 21:22

U DOBOJU je danas, u prisustvu zvaničnika Republike Srpske, gostiju iz Srbije i Kine, svečano otvorena novoizgrađena Bolnica "Sveti apostol Luka".

НОВА БОЛНИЦА У ДОБОЈУ БЕЛИКА ПОБЕДА СРПСКЕ: Здравствени систем РС јачи за још један модеран објекат

Bolnica Doboj foto BZdrinja

Nova bolnica u Doboju projektovana je da dugoročno opslužuje 330.000 stanovnika dobojske regije i okoline i da odgovori izazovima savremene medicine. Ovo je jedna od najznačajnih investicija Vlade RS u zdravstvenom sistemu, ukupne vrednosti 104 miliona KM, za koji su sredstva obezbeđena iz republičkog budžeta.

U upravljanje projektom bilo je uključeno mnogo stručnjaka iz Kine i Srpske, svakodnevne građevinske aktivnosti izvodilo je u proseku 110 domaćih radnika uz pomoć kineskih kolega. U realizaciju projekta bile su uključene 44 domaće kompanije. Nova bolnica prostire se na oko 28.000 metara kvadratnih, a sva odeljenja i uprava smešteni su u jedan objekat.

Kapacitet bolnice obuhvata 450 kreveta sa specijalizovanim jedinicama intenzivne nege koje pružaju najsavremeniju negu. Ima osam savremenih operacionih sala i novu angiografsku salu koja uvodi dodatne mogućnosti lečenja na ovom području.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je Vlada Srpske uložila ogroman napor i sredstva da izgradi novu bolnicu u Doboju i da svi treba da budu radosni zbog toga.

 

Preseljenje do kraja meseca

DIREKTOR Bolnice "Sveti apostol Luka" Mladen Gajić najavio je da će tokom ovog meseca biti preseljenje u novi objekat koji je svečano otvoren.

- Radimo intenzivno sa našim kineskim partnerima i Ministarstvom zdravlja na dobijanju potrebnih dozvola - rekao je Gajić i dodao da će javnost blagovremeno biti obaveštena o preseljenju u novi objekat. - U saradnji sa UKC RS, u utorak smo uradili prvu angiografiju, a koju je uradio naš tim koji je trenutno na obuci.

- Nama su potrebne pobede, a ovo je pobeda - rekao je Dodik.

Naveo je da je Vlada Srpske pokazala da može da vodi dijalog sa najrenomiranijim kompanijama kao što je "Sinofarm".

- Ponosan sam što imam priliku da svedočim jednom velikom uspehu, koji ne bi trebalo da bude zaboravljen. Objekat je građen u teškom vremenu, u vreme pandemije - napomenuo je Dodik.

Dodik je zahvalio svima, pre svega kineskim partnerima koji su projektovali i obezbedili kredite.

- Srpska je do sada servisirala više od pola obaveza za ovaj objekat. Ovo su sredstva Vlade i građana - naglasio je Dodik.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić izjavio je da će nova bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju značajno unaprediti razvoj zdravstvenog sistema Srpske i istakao da je izgradnja ovog objekta rezultat zajedničkog rada svih nivoa vlasti.

- Značaj nove bolnice u Doboju tek će uvideti građani ovog grada, ali i cele regije - rekao je Šeranić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE BIO SUPRUG RADE ĐURIČIN? O njemu je pričao ceo svet, a nedavno napravio film tajnom naučnom projektu koji je vodio