AMERIČKI PROJEKTI ODBIJENI U SRPSKOJ: Deset lokalnih zajednica povuklo se iz saradnje sa USAID

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 09. 2024. u 06:45

DESET lokalnih zajednica iz Srpske, iako su prvobitno odabrane da učestvuju u programima USAID-a "Dijaspora invest" i "Lokal gavernens", povuklo se iz saradnje sa američkom agencijom. Potez su opravdali da već imaju projekte koji im se dupliraju, odnosno da novac koji bi trebalo da dobiju nije dovoljan za realizaciju projekata.

АМЕРИЧКИ ПРОЈЕКТИ ОДБИЈЕНИ У СРПСКОЈ: Десет локалних заједница повукло се из сарадње са УСАИД

Prnjavor foto grad Prnjavor

Iz Američke ambasade u BiH stigla je osuda ovakvog poteza i gde optužuju Milorada Dodika, predsednika RS, da je vršio pritisak na kadrove svoje stranke u lokalnim zajednicama da odustanu od saradnje sa USAID-om.

Iz Abasade SAD u BiH dodaju da je reč o lokalnim zajednicama Čelinac, Foča, Gradiška, Laktaši, Nevesinje, Petrovo, Prnjavor, Srbac, Zvornik i Stanari, i da su sredstva zbog toga preusmerena na druge lokalne zajednice. Iz Srpske odgovaraju da uzalud prozivaju predsednika RS, i pokušavaju da prikriju činjenicu da su upravo Ambasada SAD u BiH i ambasador Majkl Marfi najzaslužniji što su zategnuti međusobni odnosi.

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, kaže da podržava kolege iz lokalnih zajednica koje su odustale od projekata USAID-a.

- Već duži period tinja rat ambasadora Marfija protiv predsednika Dodika. Odluka da finansiraju projekte po opštinama u Srpskoj, a kojima rukovode ljudi u SNSD, deo je plana da te opštine uvuku u dnevno-političku priču za obračun sa Dodikom - ističe Ćosić.

Manjak budžetskih sredstava

ZORAN Adžić, gradonačelnik Gradiške, naveo je da je ova lokalna zajednica "sa velikim entuzijazmom primila vest da je primljena u program USAID-a, ali da je bila prinuđena da se povuče iz učešća. Kao razloge, naveo je nedostatak budžetskih sredstava, s obzirom da Gradiška učestvuje na još 16 međunarodnih projekata.

On kaže da Ambasada SAD u BiH plasira priču o silnim sredstvima koje neće dobiti opštine u RS, a u suštini radi se o mrvicama koje su usmerene na nebitne stvari.

Nenad Stevandić, predsednik US, a čiji kadar je načelnik Stanara, kaže da RS ne želi politički uslovljene investicije nakon kojih se traži politička poslušnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CEO kompanije Meridianbet predstavljao region na Citi 2024 Global TMT u NJujorku