U TREBINJU NOVINA NA PREDSTOJEĆIM LOKALNIM IZBORIMA: Elektronska identifikacija na devet biračkih mesta

D.Curać

14. 09. 2024. u 05:00

POLITIČKE partije u Trebinju počele su sa kampanjom za predstojeće lokalne izbore, 6. oktobra, a u tom gradu, po prvi put dosada, biće primenjena biometrijska elektronska identifikacija glasača.

У ТРЕБИЊУ НОВИНА НА ПРЕДСТОЈЕЋИМ ЛОКАЛНИМ ИЗБОРИМА:  Електронска идентификација на девет бирачких места

D. Curać

- Trebinje je kao jedan od gradova BiH, planiran kao pilot-projekat broj tri, a to je elektronska identifikacija. Međutim, na takav način glasanja neće biti projektovana sva biračka mesta, već samo devet i to šest u OŠ "Sveti Vasilije Ostroški" u naselju Gorica i tri u školi "Vuk Karadžić" u naselju Police, za koja će, pored redovne biračke procedure, biti obavezna i biometrijska identifiikacija - rekao je Siniša Terzić, predsednik GIK u Trebinju.

Centralna izborna komisija BiH je za poslove operatera i glavnog operatera na ovim poslovima raspisala konkurs, odnosno javni poziv, za šta će, kako kaže Terzić, biti određena i materijalna naknada.

Pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima u Trebinju imaju 31.823 glasača, prema centralnom biračkom spisku koji je zaključen 22. avgusta ove godine. U tu cifru ukalkulisani su i glasači koji će glasti u odsustvu, građani koji će glasati lično, ili oni koji su se prijavili da glasaju poštom i oni koji će glasati u konzularnim predstavništvima.

- U toku je obuka predsednika biračkih odbora koju sprovode instrukori imenovani od strane CIK, a onda sledi obuka članova, odnosno zamenika članova biračkih odbora koji su delegirani od strane političkih subjekata - kaže Terzić.

Redovna biračka mesta

ZA ove izbore na području Grada Trebinja će biti formirano 48 redovnih biračkih mesta, te jedno biračko mesto u odsustvu locirano, kao i do sada, u trebinjskom Domu mladih. U Gradskoj izbornoj komisiji su poručili svim biračima i političkim subjektima da se drže propisanih pravila i zakonskih akata kako bi izbori protekli što bolje.

U Trebinju se za lokalne izbore kandidovalo 13 političkih subjekata, za Skupštinu grada Trebinja i tri kandidata za gradonačelnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA PODRŠKA ZA ORLOVE: Kapiten Srbije na tribinama, bodri tenisere Srbije protiv Grčke (VIDEO)