POSKOCI I ŠARKE PRETE SA SVIH STRANA: U Trebinju poslednjih dana brojni građani tražili pomoć zbog zmija

D.Curać

10. 09. 2024. u 06:15

U POSLEDNjIH nekoliko dana na području grada Trebinja pojavio se veliki broj zmija, a prava drama odvijala se u naselju Pridvorici kada je zmija je ugrizla ženu srednjih godina, neposredno pored kućnih vrata.

ПОСКОЦИ И ШАРКЕ ПРЕТЕ СА СВИХ СТРАНА: У Требињу последњих  дана бројни грађани тражили помоћ због змија

foto Privatna arhiva

Suprug napadnute žene ispričao je da se sve dogodilo dok je bio na poslu. Nakon što mu je javila šta se dogodilo, on je odmah napustio posao i odvezao ženu u bolnicu, gde je ubrzo primila serum protiv zmijskog otrova. Hitna pomoć brzo je reagovala, ali je žena već bila na putu do bolnice sa suprugom, pa je tamo stigla pre vozila hitne službe.

- Supruga mi je rekla da je zmija ugrizla za prst dok je brala grožđe sa loze naslonjene na kuću. Udarila je zmiju o zid dok se nije oslobodila ugriza, jer je zmija bila čvrsto zagrizla. Dali su joj serum odmah po dolasku, bila je hospitalizovana dva dana i sada je na kućnom lečenju - ispričao je suprug, koji nije želeo da otkrije identitet.

Na lice mesta pozvan je Miša Pamučina, radnika JP "Ekologija i bezbednost", koji je zadužen za uklanjanje zmija. On nije zmiju pronašao, a kako kaže poslednjih nekoliko dana Trebinje se suočava sa najezdom zmija, uključujući otrovne vrste poput poskoka i šarke, ali i neotrovne zmije čiji ugrizi izazivaju oticanje. I sam je pretrpeo dva ujeda.

- Prva zmija me ugrizla u kući dok sam je tražio ispod kauča. Drugi put se desilo napolju, ali srećom, nisu bile otrovne. Noga mi je još uvek otečena, ali ne osećam bol - rekao je Pamučina.

Nedostatak opreme

IAKO je svakodnevno izložen riziku, Pamučina nema adekvatnu zaštitnu opremu, poput rukavica i visokih čizama. Izvršni direktor HET-a, Ilija Tamindžija, obećao je da će se zauzeti za nabavku neophodne opreme.

Prema njegovim rečima, posebnu pažnju privukao je slučaj zmije koja je primećena u samom centru grada, u blizini šetališta. Deca su prilikom odlaska na reku uočila šarku koja je podizala glavu i izazvala paniku među prolaznicima.

- Pored šetališta je bilo mnogo ljudi, uključujući decu, a zmija je napadala prolaznike. Srećom, brzo sam intervenisao i uhvatio je - rekao je Pamučina.

Pored ovog incidenta, poskok je ugrizao i konja u istom naselju, što je rezultiralo smrću životinje. Pamučina je intervenisao i u ovom slučaju, uklonivši leš životinje, a sem toga na molbu građana uklonio je i nekoliko gnezda stršljenova. On je apelovao na građane da budu oprezni, naročito u blizini kamenjara i šuma, jer zmije u ovo doba godine traže hladovinu i često se penju po drveću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSAD NAJVEĆE OTKRIĆE O STANJU LEGENDARNOG ŠUMIJA! Evo kako je Mihael Šumaher sada i zašto se u terapiji koristi vožnja automobilom