UBIJALI SU DECU, STARCE, RANJENE : Srpska obeležila Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 09. 2024. u 21:12

REPUBLIKA Srpska je u Istočnoj Ilidži obeležila Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja, koje su snage Alijanse izvele od 30. avgusta do 14. septembra 1995. na teritoriji Srpske, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

УБИЈАЛИ СУ ДЕЦУ, СТАРЦЕ, РАЊЕНЕ : Српска обележила Дан сећања на жртве НАТО бомбардовања

Foto: Iz knjige „EPS tokom NATO agresije“

Snage NATO bacile su tada na Srpsku 1.026 bombi, među kojima 13 krstarećih raketa tipa "tomahavk", dok je ukupna težina bačenog eksploziva iznosila oko 10.000 tona.

U NATO operaciji nazvanoj "Namerna sila" ubijena su 47 vojnika, sedam civila, pet pripadnika radne obaveze, 21 civil je ranjen, a povređeno je i više od 100 pripadnika Vojske RS. Za te zločine niko nije odgovarao.

Porodice i saborci položili su cveće i prislužili sveće na mesnom groblju u Grlici, u Istočnoj Ilidži, odajući počast bratu i sestri Radmili i Radenku Galinac, prvim žrtvama NATO bombardovanja Republike Srpske, stradalim 9. septembra 1995. godine. NATO piloti naciljali su ih kod srušenog mosta u Semizovcu, kod Sarajeva. Radenkov saborac iz čete Vojne policije Treće sarajevske pešadijske brigade VRS Staša Košarac rekao je da je to jutro bio sa Radenkom, koji je u Vojkoviće došao na pomen bratu blizancu, a koji je preminuo dve sedmice ranije.

- Obavešteni smo da se desilo bombardovanje na lokalitetu Semozivca kod Sarajeva. Organizovali smo policiju i došli u bolnicu u Blažuj da damo krv. Saznali smo da je Radenkova sestra preminula, ali smo se nadali da će Radenko preživeti. Nažalost, preminuo je i on - rekao je Košarac.

Podsećajući na stradanje brata i sestre Galinac, Košarac, koji je zamenik predsedavajuće Saveta ministara BiH, konstatovao je da je jasno da su NATO snage tada izvršile agresiju na Srpsku, kao i nekoliko godina kasnije na Srbiju.

Da se ne zaboravi zločin

VIKTOR Nuždić je podsetio i da je Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina pre sedam godina uradio ozbiljno istraživanje i publikaciju "Namernom silom na Republiku Srpsku", koja je prevedena i na engleski jezik, a u kojoj su sublimirani važni događaji od 30. avgusta do 20. septembra, do kada je trajalo bombardovanje Srpske.

- Važno je da se okupljamo na ovaj dan i da pokažemo našu opredeljenost da odlučno kažemo "ne" bilo kakvim NATO integracijama - rekao je Košarac i istakao da je NATO bombardovao decu, starce, vojnike, ranjenike...

Pripadnici VRS zaslužuju zahvalnost jer su herojski odbranili Srpsku, izjavio je v. d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić, povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve NATO agresije.

- Nikada se ne sme zaboraviti da je NATO bacao bombe sa osiromašenim uranijumom, čije su posledice nesagledive, i da stoga postoji neophodnost za formiranjem stručnog medicinskog tima koji bi to istražio - naglasio je Nuždić.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu RS Nebojša Vidaković podsetio je da je operacija "Namerna sila", koju je NATO savez predvođen SAD izveo krajem avgusta i početkom septembra 1995, bila vojna intervencija uperena protiv Srpske i da se Alijansa otvoreno stavila na muslimansko-hrvatsku stranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRIGA O DECI NA PRVOM MESTU: Meridian fodacija donirala klima uređaje Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj