KAMIONI ORUŽANIH SNAGA PREVOZIĆE GLASAČKE LISTIĆE? Propali tenderi za distribuciju izbornog materijala za predstojeće izbore u BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 09. 2024. u 07:00

MANjE od mesec dana je ostalo do održavanja lokalnih izbora u BiH, koji su zakazani za 6. oktobar, a Centralna izborna komisija CIK BiH, nema osiguran transport glasačkih listića.

КАМИОНИ ОРУЖАНИХ СНАГА  ПРЕВОЗИЋЕ ГЛАСАЧКЕ ЛИСТИЋЕ? Пропали тендери за дистрибуцију изборног материјала за предстојеће изборе у БиХ

Foto Nezavisne novine

Razlog za to su poništena dva tendera za usluge transporta izbornog materijala, odnosno nije izabran ponuđač koji bi taj posao obavio. Vrednost tendera je oko 200.000 maraka, a glasački listići su trebali da budu transportovani u 142 izborne jedinice u BiH. Zbog ove situacije pomoć za usluge transporta izbornog materijala CIK je zatražila od Ministarstva odbrane BiH smatrajući, kako kažu, da ministarstvo raspolaže sa dovoljno vozila.

- Prema Izbornom zakonu BiH, svi organi vlasti na svim nivoima, obavezni su da pomognu organima nadležnim za sprovođenje izbora. CIK se obratila za podršku Ministarstvu odbrane BiH i pregovori su u toku - kažu iz Centralne izborne komisije.

Iz CIK-a ističu da izborni proces ne sme biti doveden u pitanje. U okviru vrednosti ovog tendera, osim transporta glasačkih listića, bio je planiran i transport neosetljivog izbornog materijala, poput olovki, markera, vreća i biračkih spiskova.

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara BiH Aleksandar Goganović izjavio je da neće podržati zahtev CIK upućen ministarstvu.

Poništeni postupci

PRVI postupak javne nabavke za usluge transporta glasačkih listića pokrenut je 15. maja, a poništen 13. juna, jer nijedna od dve pristigle ponude nisu ispunjavale uslove. Na tender su se prijavile firme iz Sarajeva koje su trebale da imaju najmanje 30 angažovanih vozača. To uključuje da raspolažu i sa najmanje 30 vozila - kombija i kamiona nosivosti od pet do 10 tona. Drugi postupak pokrenut je 2. jula, a poništen 6. septembra, jer ni tada nijedna od ponuda nije bila prihvatljiva.

- Ne podržavam ideju da vozila Ministarstva odbrane i OS prevoze izborni materijal - rekao je Goganović.

Istakao je da nije korektno od CIK da zbog svoje neorganizovanosti, u izborni proces uvlači Oružane snage.

- Svedoci smo da se kroz svaki izborni ciklus provlači priča o neregularnosti izbora. Neprihvatljivo mi je da sada CIK želi da u istu priču uvuče OS i na taj način uruše njihov integritet - smatra Goganović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUD ŠOKIRAO TENISKI SVET: Evo šta je rekao o Sinerovom doping skandalu!