MAHMULJIN JOŠ NIJE LOCIRAN: Presuđeni komandant tzv. Armije BiH već dve godine u bekstvu

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 09. 2024. u 23:18

TURSKO Ministarstvo pravde informisalo je Ministarstvo pravde u Savetu ministara da presuđeni komadant tzv. Armije BiH za ratne zločine nad Srbima Sakib Mahmuljin još nije lociran u Turskoj.

МАХМУЉИН ЈОШ НИЈЕ ЛОЦИРАН: Пресуђени командант тзв. Армије БиХ већ две године у бекству

Sakib Mahmuljin, Foto RTRS

 Ministarstvo pravde u Savetu ministara uputilo je molbu turskom Ministarstvu pravde za izručenje Mahmuljina, koga je Sud BiH u aprilu 2022. godine osudio na osam godina zatvora za ratne zločine nad Srbima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

- Molba je upućena na zahtev Suda BiH u svrhu izvršenja jedinstvene kazne zatvora po pravosnažnoj presudi Sud BiH - poručeno je iz Ministarstvu pravde u Savetu ministara.

Interpol je raspisao 29. novembra 2022. godine crvenu poternicu za Mahmuljinom. Sud BiH je dan ranije izdao naredbu za raspisivanje međunarodne poternice za Mahmuljinom za kojim, prema bazi Interpola, tragaju 194 zemlje.

Mahmuljin je 23. novembra 2022. godine trebalo da pristupi Sudu BiH kako bi preuzeo uputni akt na izdržavanje kazne zatvora. Umesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.

Nije sprečio zločine mudžahedina

SAKIB Mahmuljin, drugostepenom presudom Suda BiH pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora, jer kao komandat nije sprečio zločine odreda "El mudžahedin" nad zarobljenim vojnicima Vojske RS, civilima, kao i pripadnicima sanitetskog osoblja na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, mudžahedini su od 11. do 29. septembra 1995. ubili 52 zarobljenika.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić kaže da RS treba, kao odgovor na ovakve postupke pravosuđa koje ignoriše zločine nad Srbima, da dokumentuje sve o svojim žrtvama budući da je jasno da od pravosuđa BiH neće dobiti satisfakciju niti pravdu.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore šahid iz bizarnog razloga

NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore "šahid" iz bizarnog razloga

LOVCI rumunskog vazduhoplovstva F-16 uspešno su presreli ruski dron sa eksplozivom koji je narušio vazdušni prostor NATO-a tokom nedavnog napada Kremlja na Ukrajinu, ali pilotima nije bilo dozvoljeno da obore bespilotnu, robotsku letelicu jer bi to bilo ilegalno prema rumunskom državnom zakonu, navodi se u zvaničnim izjavama i novinskim izveštajima, piše Kijev post.

11. 09. 2024. u 20:59

Komentari (0)

METEOROLOZI NAJAVLJUJU KATASTROFU ZA EVROPU: Stiže olujni ćelijski oblak koji upija kišu - ovde moguća čak tri metra snega