DURAKOVIĆ BI DA HAPSI ZBOG LEKCIJA: Stigao oštar odgovor iz Republike Srpske na kampanju koju bošnjaci danima vode protiv udžbenika iz istorije

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 09. 2024. u 18:22

U OČIGLEDNO dobro isplaniranoj kampanji protiv udžbenika Istorije za devete razrede u osnovnim školama u Republici Srpskoj, a jer se u njima spominju imena Radovana Karadžića, prvog predsednika Srpske, i generala Ratka Mladića, najaglasniji je potpredsednik Srpske iz reda bošnjačkog naroda Ćamil Duraković.

ДУРАКОВИЋ БИ ДА ХАПСИ ЗБОГ ЛЕКЦИЈА: Стигао оштар одговор из Републике Српске на кампању коју бошњаци данима воде против уџбеника из историје

Foto AVAZ

On toliko daleko ide u izjavama da traži od Tužilaštva BiH da pohapsi sve one koji su učestvovali u izradi udžbenika pa i do toga da poručuje kako bošnjačka deca neće pohađati škole u kojima će izučavati, kako navodi za federalne medije, da je Radovan Karadžić pesnik i psihijatar. Duraković, takođe, poručuje da vlast Srpske veliča ratne zločince.

Iz Republike Srpske, Durakoviću odgovaraju da on sigurno neće odlučivati kakvi će biti nastavni planovi i programi u Srpskoj i da to rade institucije RS.

Savetnik predsednika Republike Srpske, Marko Romić, kaže za "Novosti" da je gospodin Duraković jedan od retkih ljudi koji radi protiv onoga što njegova dužnost nalaže.

- Kao potpredsednik Republike Srpske Duraković bi trebao da na najbolji mogući način brine za Bošnjake koji su ga i birali na tu funkciju - ističe Romić.

Prema njegovim rečima Ćamil Duraković se ne buni kada prima platu i ostale beneficije iz budžeta Republike Srpske i to mu ne smeta.

Docent na Fakultetu političkih nauka Nina Sajić istakla je da je na sceni neka vrsta pokušaja demonizacije svega onoga što Srpska radi na putu obrazovanja naših đaka.

- Svesni smo činjenice da je obrazovni sistem pod stalnim udarom raznih struja - ovo je samo jedan u nizu pokušaja da se napadnu obrazovni sistem i kompletne institucije Srpske - istakla je Sajićeva.

Inače, "Novosti" su pisale i o udžbeniku Istorije za deveti razred u Federaciji BiH, gde se Srbi nazivaju agresorima i gde se plasiraju lažni podaci o stradalim Bošnjacima u Srebrenici.

Poziva na ilegalno ponašanje

GOSPODIN Duraković je generator takve mržnje prema Republici Srpskoj i prema svemu što predstavlja Republika Srpska. Njegova mržnja sada poprima destruktivne dimenzije jer otvoreno poziva na ilegalno ponašanje. U Republici Srpskoj će se poštovati zakoni RS.

I sprovodi će oni nastavni planovi i programi koje je odobrilo resorno ministarstvo i institucije RS. Ko god ne bude radio u skladu sa zakonom uslediće sankcije, poručio je Romić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE TEK SAD U ŠOKU! Ameri otkrili: Svetski moćnici sakrili ključni doping-dokaz koji bi spasao rusko čudo od deteta!