SLAVA RUSKOG MANASTIRA U UGLJEVIKU: Svetinju darovala braća

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

12. 09. 2024. u 12:30

MITROPOLIT zvorničko-tuzlanski Fotije pozvao je vernike da čuvaju svetinju manastir Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku i naglasio da ona čuva ljubav između srpskog i ruskog naroda.

СЛАВА РУСКОГ МАНАСТИРА У УГЉЕВИКУ: Светињу даровала браћа

foto V Mitrić

- Čuvamo pravoslavlje, iskonsko drevno predanje svetih apostola. Ljubavlju pokazujemo da smo hrišćani, da ljubimo jedni druge i da ljubimo Boga, to je naša krstolika, krstovaskrsna filosofija ljubavi i tako treba da živimo. Tako su živeli veliki Rusi-poručio je mitropolit Fotije.

U manastiru Svetog Aleksandra Nevskog mitropolit Fotije služio je svetu arhijerejsku litirgiju nakon čega je bio ophod oko hrama i prerezan slavski kolač.

Mitropolit Fotije zahvalio je svima koji pomažu izgradnju ove svetinje i dodao da su ruski vojnici koji su boravili u Ugljeviku podigli ovu crkvu da ih krepi, jer je sveti Aleksandar Nevski bio vojnik i vojvoda te da je kasnije ova bogomolja prerasla u manastir.

- Ovo je mesto rusko-srpskog prijateljstva i srpsko-ruskog prijateljstva, zajedništva u ljubavi u veri. Tu smo zajedno. Hvala mnogo svim Rusima koji su pomogli ovu svetinju-rekao je mitropolit Fotije i dodao da je manastir mesto posebnog prisustva Božjeg, poseban blagoslov, jer je neprestano mesto molitve.

Među vernicima manastirskoj slavi prisustvovao je načelnik Ugljevika Vasilije Perić koji je zahvalio mitropolitu Fotiju jer okuplja narod Podmajevice u ljubavi ali i na svemu što čini za opštinu Ugljevik za koju kaže da je stasala u duhovni centar.

Perić je česititao krsnu slavu manastiru i ruskoj monahinji Filoteji koja službi u ovoj bogomolji izgrađenoj po ugledu na ruske crkve brvnare.

-Uvek pomažemo našu Srpsku pravoslavnu crkvu, ona nas je vekovima unazad zadužila jer je sačuvala naš rod. Želja mi je da uvek u ovakvoj radosti se okupljamo proslavljajući naše divne slave, posebno ovde u manastiru koji svjedoči srpsko-ruskom prijateljstvu-rekao je Perić.

Hram svetog Aleksandra Nevskog podignut je za potrebe Oružanih snaga Ruske Federacije, ruskih vojnika i oficira, pripadnika vazdušno-desantne brigade u sastavu SFOR-a, koji su u službi mirovne misije, nakon rata u Bosni i Hercegovini, bili stacionirani u Ugljeviku.

Nakon odlaska ruskih mirovnih snaga na Kosovo 1999. godine, hram je, ukazom ruskog patrijarha Alekseja Drugog, pripao Eparhiji zvorničko – tuzlanskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KARATA NEMA, SVE RASPRODATO: Novak Đoković izazvao zemljotres u Šangaju