ZAUZELI OKO 22.000 KVADRATA IMOVINE RS: Tokom proširenja Sarajevski aerodrom "zagazio" duboko u teritoriju Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 09. 2024. u 06:30

GRAĐEVINSKI inspektori, geometri i rukovodioci svih relevantnih republičkih institucija Republike Srpske u petak su na terenu u Istočnoj Ilidži, gde je sarajevski aerodrom započeo radove na proširenju aerodromskog kompleksa, konstantovali da je federalni investitor "zagazio" duboko u teritoriju Republike Srpske.

ЗАУЗЕЛИ ОКО 22.000 КВАДРАТА ИМОВИНЕ РС: Током проширења Сарајевски аеродром загазио дубоко у територију Српске

Foto: S.M.

Odnosno, kako su saopštili nadležni RS, na 25 katastarskih jedinica uzurpirali su više od 22.000 metara kvadratnih imovine Srpske.

Granica je odmah obeležena trakom, a rešenjem o obustavi radova biće obavešten i investitor, koji iako pozvan nije se juče pojavio na lokalitetu gde su radovi počeli ove sedmice.

- Ova teritorija na kojoj se nalazimo je vlasništvo Republike Srpske. Bez obzira što nije ustanovljena entitetska linija, a i znamo zbog čega nije ustanovljena, jer kolege iz Federacije nikada nisu hteli da adekvatno učestvuju u tome, iako su naši predstavnici iz Srpske dali puni doprinos u toj komisiji. Što znači nećemo dozvoliti da se gradi i neće se sagraditi taj objekat od 22.000 kvadratna metra na teritoriji Srpske - kaže Dragan Stanković, direktor RUGIPP Srpske.

Milimir Govedarica, pravobranilac RS istakao je da pređašnje radnje, koje su eventualno bile pre rata, ne daju za pravo aerodromu da kaže da je vlasnik.

Niko nije izdao dozvole

NAČELNIK opštine Istočna Ilidža Marinko Božović poručio je da "ni on ni lokalna zajednica, na čijem je čelu, nije izdala nikakvo odobrenje da se na području koje pripada Istočnoj Ilidži izvode radovi na proširenju sarajevskog aerodroma".

- Vlasnik nije aerodrom, vlasnik je Republika Srpska. Ovde su svi predstavnici institucija i na nivou BiH i na nivou Srpske, na nivou opštine. Nesporno, ovde je struka, i definitivno se ušlo u teritoriju Srpske i moramo raditi svoj posao i štititi naše institucije i vlasništvo Srpske - kazao je Govedarica.

Dragan Miovčić, glavni urbanističko-građevinski inspektor, navodi da u ovom trenutku provode procedure u skladu sa ovlašćenjima i zakonima.

- Po popisu svih učesnika koji su ovde i uručenja investitoru, mi ćemo izdati rešenje. Posle toga ćemo obeležiti ovo što je naša teritorija, i dokle se može raditi. Dalje u našoj teritoriji se ne može raditi i to je to - istakao je Miovčić.

Inače, Aerodrom Sarajevo je radove pravdao dozvolom koju je dobio od federalnog Ministarstva prostornog uređenja RS. S druge strane njih su demantovali iz RUGIPP, iz koje je poručeno da lokacija gde se proširuje aerodrom pripada Ulici Vasilija Grdića, koja se nalazi na teritoriji Istočne Ilidže u Srpskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAOVU PRONAŠLA MRTVU U STANU: Prvo oglašavanje voditeljke Ane Pendić Na telu je imala povrede