"MI ĆEMO UVEK BITI PONOSNI I DOSTOJANSTVENI": Snažna poruka Dodika na Dan srpskog jedistva

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

15. 09. 2024. u 15:10

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci, na obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da niko ne može da sruši poriv srpskog naroda za slobodom, jednistvom i nacionalnom zastavom i pozvao Srbe da istaknu trobojku.

МИ ЋЕМО УВЕК БИТИ ПОНОСНИ И ДОСТОЈАНСТВЕНИ: Снажна порука Додика на Дан српског једиства

SRNA

- Ako je nekome krivo zbog ovoga, to nije do nas. Mi ćemo uvek biti ponosni i dostojanstveni - poručio je Dodik, prenosi Srna.

Dodik je takođe istakao da su, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, RS nametnute reforme koje, kako je naveo, znače samoukidanje, istakavši da je od ključne važnosti da Srbi ''ne odustaju od odbrane Republike Srpske''.

- Zato se mora znati da nikada, niko neće srušiti poriv srpskog naroda za jedinstvom, slobodom i svojom zastavom. Neka živi Republika Srpska, Srbija i srpski narod! - izjavio je on.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je ovim povodom poručio da je u tri reči, sloboda, jedinstvo i nacionalna zastava, upisana sudbina srpskog naroda.

- Ko to ne razume u velikoj je zabludi. Srpskom narodu je neophodno jedinstvo, sloboda je garant opstanka, a trobojka je povezana sa krvavom oslobodilačkom borbom - rekao je Višković na konferenciji za novinare nakon svečanog prijema u Palati Republike u Banjaluci.

Višković je takođe istakao da je srpski narod doneo slobodu i ostalim narodima na prostoru Balkana.

- Svi Srbi, ma gde da žive, moraju da znaju da bez jedinstva ne možemo, bez slobode nam nema opstanka, a nacionalna zastava je znak gde živimo. I zato danas treba da je istaknemo na kućama i u gradovima - naglasio je Višković.

On je iskazao veliku zahvalnost predsednicima Republike Srpske Miloradu Dodiku i Srbije Aleksandru Vučiću jer su omogućili da se zajednički obeležava Dan srpskog, jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Svi smo svesni da ono što predstavlja sloboda, jedinstvo i zastava jeste nešto što nas okuplja i što je bilo istorijski važno, ali je bitno i za sadašnji trenutak i za budućnost, izjavila je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović na konferenciji za novinare nakon svečanog prijema u Palati Republike.

Cvijanović je "zahvalila predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što su nas podsetili koliko je važno da se na ovaj dan okupljamo i da znamo važnost našeg jedinstva", prenosi RTRS.

- Ponosna sam na ono što smo kao Srpska i Srbija zajedno uradili i na svu podršku koju smo davali jedni drugima i nastavićemo tako - poručila je Cvijanović.

Numerom "Tamo daleko" okončana je svečanost u Palati Republike u Banjaluci povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a u Novom Sadu će večeras biti održana svečana akademija kojoj će prisustvovati Dodik, Cvijanović i predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra proslavlja u Srbiji i Republici Srpskoj, a ustanovljen je na dan kada se obeležava proboj Solunskog fronta. U Srbiji i RS se obeležava od 2020. godine.

BONUS VIDEO: Ideolog srpske opozicije Beširi: Srbija je sama kriva za NATO bombardovanje, Kosovo je druga država

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UPLAŠIO SE NOVAKA? Evo šta radi Cicipas dok se Đoković protiv Grka bori za Srbiju! (VIDEO)