PALE BUDUĆA PRESTONICA SRPSKE? Parlamentarci RS sarajevsko-romanijske regije pokrenuli inicijativu

S. MIŠLjENOVIĆ

17. 09. 2024. u 06:45

POSLANICI sarajevsko-romanijske regije iz SNSD, DNS i Demosa postigli su dogovor da u roku od sedam dana izrade Predlog zakona o zvaničnom proglašenju Pala prestonicom.

ПАЛЕ БУДУЋА ПРЕСТОНИЦА СРПСКЕ? Парламентарци РС сарајевско-романијске регије покренули иницијативу

Mariana Regoje

Inače, da Pale budu prestonica Srpske, navedeno je i u Deklaraciji o vraćanju nadležnosti RS a koja je usvojena u Narodnoj skupštini RS krajem 2021. godine i gde se navodi da Banjaluka bude glavni grad, a Pale prestonica.

Poslanik SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina izjavio je da mu je veliko zadovoljstvo što je na sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka sa područja Sarajevsko-romanijske regije dobio podršku narodnih poslanika za dalji rad na inicijativi "Pale - prestonica Srpske", za koju je ranije dobio podršku predsednika RS Milorada Dodika.

- Poslanicima sam predao na usaglašavanje radnu verziju predloga zakonskih izmena koju sam napravio sa svojim pravnim timom, a čiji je cilj zvanično proglašenje Pala prestonicom - naveo je Škipina.

On je rekao da je, pokrenuvši ovu inicijativu, od početka verovao da je ona nadstranačka i da prevazilazi bilo kakve ideološke i uskopartijske razlike i interese.

Mesto nastanka institucija

LjUBIŠA Ćosić kaže da su Pale centralna opština u sastavu grada i da je to mesto gde su nastale sve institucije Republike Srpske.

- Sve ono što se veže za bilo koju gradsku opštinu nama je veoma bitno, a Pale posebno, jer su tu nastale institucije Republike Srpske i vlast bila u najtežim vremenima. Srpsko Sarajevo tada je bilo mesto gde je Republika Srpska i stvorena i odbranjena - rekao je Ćosić.

- Ta ideja kojom želimo da vratimo istorijski značaj našem gradu, u kojem je u teškim okolnostima nastala Republika Srpska, od velike je važnosti za sve građane Pala i celu Republiku Srpsku. Zbog toga želim da izrazim zahvalnost narodnim poslanicima koji su se okupili na sastanku - naglasio je Škipina.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da bi donošenje zakona o Palama kao prestonici Republike Srpske bilo od velikog značaja i za celi grad Istočno Sarajevo.

Ćosić je rekao da je neupitno učešće u predlaganju zakona koji će ojačati i poziciju grada, te da zakon o prestonici Republike Srpske mora biti praćen izmenama i dopunama Zakona o gradu Istočno Sarajevo, u koji će biti unesena odredba da su Pale, koje su u sastavu grada, prestonica.

- To daje jedan značaj i težinu, kako Palama, tako i celom gradu Istočno Sarajevo - istakao je Ćosić.

On je dodao da je veoma bitno da se ravnomerno razvijaju sve opštine, i sedišta određenih institucija, po usvajanju zakona, treba da budu na Palama.

- Time ćemo ojačati grad u svakom smislu i pokazati da ova regija nastupa jedinstveno i da ima osnov za svoje buduće pozicioniranje u strukturi Srpske - rekao je Ćosić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUT U UKRAJINI BIO POZNAT KAO PREVARANT ILI PSIHO Zapadni mediji - Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa pretio da će ubiti Putina i Kima

RUT U UKRAJINI BIO POZNAT KAO "PREVARANT" ILI "PSIHO" Zapadni mediji - Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa pretio da će ubiti Putina i Kima

RAJAN Vesli Raut, osumnjičeni za pokušaj ubistva kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa, pretio je da će ubiti lidere Rusije i Severne Koreje, Vladimira Putina i Kim Džong Una, objavio je list „Vol strit džornal“, koji je razgovarao sa Amerikankom Čelsi Volš, koja se nekoliko puta sastala sa Rautom u Kijevu 2022. godine.

17. 09. 2024. u 09:50

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

SKANDALOZNO! VLADIKA GRIGORIJE SE PERFIDNO PRIBLIŽAVA KATOLICIZMU: Nakon služenja mise poziva da žene budu sveštenici