GATAČKO UDRUŽENJE PROIZVOĐAČA ZAVRŠILO REGISTRACIJU: Gatački kajmak iz mešine dobio zvaničnu zaštitu

D.Curać

18. 09. 2024. u 05:00

UDRUŽENjE proizvođača gatačkog kajmaka uspešno je završilo postupak registracije gatačkog kajmaka iz mešine pri Agenciji za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine.

ГАТАЧКО УДРУЖЕЊЕ ПРОИЗВОЂАЧА ЗАВРШИЛО РЕГИСТРАЦИЈУ:  Гатачки кајмак из мешине добио званичну заштиту

Foto Opština Gacko

Ovim potezom, gatački kajmak dobio je najviši stepen zaštite, čime mu je dodata značajna tržišna vrednost. Ova vest objavljena je na zvaničnom sajtu opštine Gacko.

Udruženje je formirano pre tri godine s osnovnim ciljem zaštite gatačkog kajmaka, što je jedan od strateških projekata predviđenih Strategijom razvoja opštine Gacko za period od 2022. do 2028. godine.

- U protekle tri godine uložen je ogroman trud i rad, što je rezultiralo realizacijom desetak projekata koji su unapredili kapacitete našeg udruženja, povećali njegovu vidljivost i doprineli promociji lokalne zajednice. Zaštitom gatačkog kajmaka čuvamo tradiciju našeg kraja i njegovih autentičnih proizvoda. Ovaj uspeh je od izuzetnog značaja za lokalnu zajednicu, s obzirom na to da je reč o prvom zaštićenom proizvodu iz ovog područja. Osim toga, doprinosi i ruralnom razvoju i prepoznatljivosti regiona - rekla je Dragana Milović, predsednik Udruženja proizvođača gatačkog kajmaka.

U saopštenju Udruženja navodi se i da su za uspeh zaslužni brojni saradnici i partneri. Posebnu zahvalnost izrazili su opštini Gacko i njenom načelniku Ognjenu Milinkoviću, kao i savetniku za strateško planiranje i razvoj opštine Saši Slijepčeviću. Značajnu podršku pružili su i profesori sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci - Stoja Jotanović, Đorđe Savić i Draženko Budimir.

Pomoć i stranih organizacija

OSIM domaće podrške, projekat je dobio pomoć i kroz međunarodne organizacije, uključujući EU putem programa "ReLOaD dva", Svetsku organizaciju za hranu i poljoprivredu (FAO), i druge partnere i organizacije. Gatački kajmak iz mešine već duže vreme ima svoje mesto u prestižnom katalogu "Riznica ukusa" (Ark of Taste) u okviru globalnog pokreta Slow Food, što dodatno promoviše i stimuliše njegovu proizvodnju.

Ovaj važan korak ne predstavlja samo očuvanje bogate tradicije gatačkog kraja, već i značajan doprinos ruralnom razvoju i povećanju vidljivosti ovog specifičnog proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TEŠKO JE PRIČATI O RAFI, A NOVAK ĐOKOVIĆ...: Rodžer Federer bez dlake na jeziku o svojim velikim rivalima