SRPSKA NE PRIHVATA UCENE SARAJEVA: Imenovanje direktora SIPA blokiralo rad Saveta ministara BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 09. 2024. u 06:30

IMENOVANjE Slobodana Radinkovića na mesto direktora SIPA "zapelo" je u Savetu ministara (SM) BiH i ova tačka dnevnog reda nije prihvaćena, a pitanje je i kad će doći na dnevni red.

СРПСКА НЕ ПРИХВАТА УЦЕНЕ САРАЈЕВА: Именовање директора СИПА блокирало рад Савета министара БиХ

Sednica Saveta ministara BiH, Foto Savet ministara BiH

Razlog za takvo stanje su, kako tvrde iz Republike Srpske, medijski natpisi gde pokušavaju njegovo ime da povežu sa kriminalnim miljeom i skaj-aplikacijom.

Jedan od tekstova je objavljen na pojedinim sarajevskim portalima i to dan pre sednice SM BiH, što je bio okidač da se tačka izbora direktora povuče iz Saveta ministara, ali dodaju da RS neće odustati od Slobodana Radinkovića, svog kandidata za direktora SIPA i odbacuje ucene političkog Sarajeva.

Ministar bezbednosti u SM BiH Nenad Nešić kaže da je Radinković prošao sve bezbednosne provere i da je nekome cilj da "obezglavi" SIPA u situaciji kada je aktuelnom direktoru istekao mandat, a kada se zamenik direktora nalazi van zemlje, u bekstvu.

- Radinković ostaje usaglašeni kandidat za tu poziciju iz Srpske za direktora i ukoliko se nastavi blokada, nisu isključene recipročne mere - poručio je Nešić.

Nešić je naveo da su predsedavajuća SM Borjana Krišto i ministar odbrane Zukan Helez bili protiv uvrštavanja u dnevni red imenovanje direktora SIPA. Ponovio je da Radinković ispunjava sve uslove i da je predlog srpskog naroda, kao i da mesto direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH pripada Srbima.

I Konaković blokira

I MINISTAR spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković ima dilemu i smatra da imenovanje Slobodana Radinkovića za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nije dobar izbor. Konaković je kazao da neće podržati Radinkovića za direktora SIPA jer je dobio upozorenja da nije reč o tako dobrom kandidatu i da sve dok se ne raščiste te teze neće glasati, a da postoji obaveza da SIPA normalno funkcioniše i da ona trenutno funkcioniše.

- Aktuelni direktor SIPA Darko Ćulum, kada je imenovan za tu poziciju, bio je drugorangirani, a pre njega Perica Stanić bio je treći - pojasnio je Nešić i dodao da mu sada zameraju zašto predlaže trećerangiranog Radinkovića.

On je poručio da će istrajati na svom predlogu i da dok ne bude rešeno imenovanje direktora ove agencije neće biti ni drugih imenovanja.

Blokadu imenovanja novog direktora SIPA Zukan Helez pravda natpisima iz sarajevskih medija u kojima je Slobodan Radinković, bez zvaničnih dokaza, inkriminisan navodnim pojavljivanjem u skaj-aplikaciji.

- S obzirom na informacije kojima raspolažemo, da je dotična osoba koja je predložena na skaj-aplikaciji i dobili smo nezvanično podatke iz agencije koja sprovodi bezbednost u BiH da je deo kriminalnog miljea i ja nisam imao volje da glasam za takvu osobu - kaže Helez, inače zamenik predsedavajućeg SM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio