SELO DONJE ZABRĐE, KOD UGLJEVIKA ODALA POČAST ŽRTVAMA RATA: Palo 266 Srba!

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

29. 09. 2024. u 15:25

Spomenulo se, ne ponovilo se!, ovako je o tragediji boraca Vojske Republike Srpske koja se dogodila 1994 godine na Lisači na Majevici, rekao je načelnik Ugljevika Vasilije Perić.

СЕЛО ДОЊЕ ЗАБРЂЕ, КОД УГЉЕВИКА ОДАЛА ПОЧАСТ ЖРТВАМА РАТА: Пало 266 Срба!

foto V Mitrić

U Donjem Zabrđu kod Ugljevika  je obeležen Dan te mesne zajednice u spomen na taj datum 1995. godine kada se iz zarobljeništva u Tuzli vratio 61 srpski borac sa ugljevičkog područja, od kojih su većina bili iz ovog sela.

Tim povodom služen je parastos ispred spomen-obilježja za 16 poginulih boraca Vojske Republike Srpske i za meštane poginule tokom Drugig svetskog  rata. Venci su položeni kod spomen-obeležja na kojem su ispisana imena 246 poginulih u protekla dva rata.

Perić je podstio da su zarobljeni na Lisači „pušteni na slobodu tek u septembru 1995 godine,  skoro godinu dana  i posle donošenja Dejtonskog mira u BiH.

-Svaka rana, svakog našeg čovjeka a posebno ovakvih stradalnika boli nas ali i nas i sjeća na ta vremena i neka nam bude pouka i poruka za svagda-rekao je Perić.

Srbi ne smeju da zapostave kulturu sećanja, ukazao je Perić, i podsetio da bez nje kao narod nismo  niko i ništa a zna se da je reč o našem herojskom i u svemu drugom viteškom i časnom narodu.

Predsednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković kaže da je Donje Zabrđe dalo ogromnu žrtvu kako u minulom tako i u Drugom svetskom ratu.

-Koliko je imena poginulih Srba iz Donjeg Zabrđa na spoemniku, mnogo je i za jedan grad a kamoli selo-rekao je Marinković.

Važno je, ističe Marinković, da se stalno priča i prenosi na mlađe generacije, a ovaj spoemenik u Donjem Zabrđu svedoči da su Srbi stradalnički narod koji je vodio odbrambene ratove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?