SNSD DRŽI KLJUČEVE BANJALUKE: Skupštinska većina u najvećem gradu Srpske ne može bez najjače stranke u RS

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 10. 2024. u 06:00

PREMA rezultatima održanih lokalnih izbora u Skupštini grada Banjaluke formiranje skupštinske većine je u rukama SNSD, iako je ubedljivu pobedu za gradonačelnika odneo Draško Stanivuković, kandidat PDP. Banjaluka je i protekle četiri godine imala različite političke opcije na mestu gradonačelnika i skupštinske većine i takav scenario je realan da ostane.

СНСД ДРЖИ КЉУЧЕВЕ БАЊАЛУКЕ: Скупштинска већина у највећем граду Српске не може без најјаче странке у РС

Foto: A.Cavić

Stanivuković, novi-stari gradonačelnik Banjaluke, rekao je da će pokušati da napravi skupštinsku većinu bez SNSD. Ipak, i sam Stanivuković kaže da je činjenica da u ovom trenutku SNSD ima više odbornika, ali da će pokušati, te da je njegovo da pozove sve aktere i vidi ko je spreman.

- I "ne" je odgovor. Mi smo otvoreni. S druge strane, videćemo šta donosi novi saziv, neki novi odbornici su ušli, možda ne budu tako radikalni i možda ne bude takva osvetnička politika - rekao je Stanivuković, dodajući da će otvoriti razgovore sa mnogim političkim organizacijama da vidi kako će to izgledati.

S druge strane, Milorad Dodik, predsednik SNSD kaže da će ova stranka imati 11 odbornika u Skupštini grada Banjaluka, a da ih je ranije imala devet te da nije isključeno da će i sami imati većinu.

- Žao nam je što nismo uspeli pobediti u Banjaluci i Bijeljini, mi čestitamo pobednicima. Nećemo zaboraviti da su građani Banjaluke dali 35 odsto podrške SNSD i u ovom trenutku imamo sigurnih 11 odbornika. I nije isključeno da ćemo imati i sami većinu. Da li ćemo praviti široku koaliciju ili ćemo u opoziciju, videćemo. Učinićemo ono što je u korist Grada - kazao je Dodik.

U novom sazivu devet stranaka

NOVI saziv Skupštine grada Banjaluka čine devet stranaka i jedan nezavisni odbornik iz reda nacionalnih manjina.SNSD i PDP, dve vodeće stranke, uzele su čak 18 od ukupno 31 mandata. Inače, SP, US, DEMOS, SPS i Narodni front osvojili su po dva, dok je Nezavisnom pokretu "Svojim putem" i "Listi za pravdu i red" pripao po jedan mandat.

Iz stranaka koje su ušle u Skupštinu grada Banjaluka, a koje su koalicioni partneri SNSD na republičkom nivou poručuju da slede razgovori sa SNSD o većini u GS Banjaluka.

Lider US Nenad Stevandić navodi da postoji koalicioni sporazum te da će na osnovu njega razgovarati sa koalicijom na republičkom nivou.

- Razgovaraćemo i analizirati sve prethodne sporazume u Banjaluci kako bismo mogli da idemo dalje. Nastavljamo svoju politiku bez blokada, tako da Banjaluka ne sme biti grad rovova i rijalitija. Interes građana mora biti iznad naših pojedinačnih i partijskih interesa - poručio je Stevandić.

Lider SPS Goran Selak, čija je stranka takođe osvojila dva mandata u lokalnom parlamentu, navodi da će i oni prvo zakucati na vrata SNSD, čijeg su i kandidata za gradonačelnika Banjaluke podržali na izborima.

- Nastavljamo da pratimo taj pravac pa ćemo na razgovore kod njih - poručio je Selak koji će takođe biti odbornik u Skupštini grada Banjaluka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI SKANDAL Švajcarci besni zbog navijača i povika Kosovo je Srbija...