Devojčicu prodali za 2.000 maraka, sa bebom prosila na ulicama Banjaluke? Kada je odlazila, socijalni radnici primetili su nešto alarmantno

O. MATAVULj

10. 07. 2020. u 15:30

ISTRAŽNI organi završili su s prikupljanjem dokaza u novom slučaju trgovine decom u BiH, odnosno prodaji maloletne Romkinje iz Mostara, koja je u martu otkrivena kako s bebom prosi banjalučkim ulicama.

Девојчицу продали за 2.000 марака, са бебом просила на улицама Бањалуке? Када је одлазила, социјални радници приметили су нешто алармантно

Foto: Depositphotos

Kako saznajemo, istragom su obuhvaćeni roditelji maloletnice, njen vanbračni suprug i njegov otac koji su je navodno kupili od roditelja za iznos od 2.000 KM.

- Istraga je u završnoj fazi i uskoro se očekuje podizanje optužnice. Kupci devojke su saslušani i branili su se ćutanjem - kaže dobro upućeni izvor.

Istraga se "zakotrljala" nakon što je maloletnica zatečena kako sa bebom, starom oko četiri meseca, prosi u Banjaluci.

Posle obrade predata je na dalje postupanje Centru za socijalni rad u Banjaluci. Budući da se radi o devojci iz Mostara, kontaktiran je tamošnji Centar za socijalni rad koji je naveo da je devojka u vabračnoj zajednici i da o svemu treba da se obavesti njen suprug, što je i učinjeno.

SASLUŠANA I MAJKA

IAKO je istraga dobrim delom inicirana šokantnim tvrdnjama majke maloletnice, ispostavilo se da je i ona bila umešana u trgovinu, odnosno prodaju ćerke. Zbog toga je majka takođe saslušana u svojstvu osumnjičene.

Po maloletnicu je došao suprug, u pratnji svog oca. Međutim, prilikom primopredaje socijalni radnici iz Banjaluke kod devojke primećuju veliki strah.

Primopredaju nisu mogli sprečiti i maloletnica je otišla sa suprugom. Strah devojke ih je zabrinuo, pa su socijalni radnici odlučili da sve detaljno ispitaju.

Stupili su u kontakt sa majkom maloletnice, koja im je ispričala da ćerku nije videla dve godine, uz šokantne tvrdnje da je oteta iz njihovog porodičnog doma. Majka je tvrdila i da je sve prijavila mostarskoj policiji, dok tamošnji CSR te informacije nije imao.

Zbog sumnje da se radi o trgovini ljudima, maloletnica je ubrzo uzeta od "supruga" i zajedno s bebom smeštena u Sigurnu kuću Foruma solidarnosti za žrtve trgovine ljudima, gde se i sada nalaze. Slučaj je predat u rad Upravi za organizovani i teški kriminalitet MUP RS, ali niko od aktera cele priče nije hapšen i svi se tokom postupka brane sa slobode.

DOGOVORENI BRAK

TROJICA Roma početkom sedmice oslobođena su krivice za trgovinu decom, te obljubu deteta, u Okružnom sudu u Banjaluci. Radilo se o dogovorenom braku 19-godišnjaka i 13-godišnje devojčice, koja je navodno prodata za 2.300 KM. Optuženi su očevi mladenaca i mladoženja, a presuda još nije pravosnažna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!