SLAVA BIJELJINE: Grad se setio velikana

V.Mitrić

09. 08. 2020. u 11:32

GRAD Bijeljina danas obeležava krsnu slavu Svetog Pantelejmona, čiji je kum srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

СЛАВА БИЈЕЉИНE: Град се сетио великана

B. Milošević

Održana je sveta arhijerejska liturgija, a služio je episkop zvorničko tuzlanski Fotije, sa sveštenstvom iz Semberije.

Pre rezanja slavskog kolača, u zdanju gradske administracije, u velikom ovdašnjem parku biće svečano otkrivene biste Nikole Tesle, Mihaila Pupina, Jovana Dučića i Ive Andrića, delo akademskog vajara Bojana Mikulića iz Banjaluke.

B. Milošević

Postamente je, kao i prostor na kom će biti znamenja srpskim velikanima osmislio je i urdaio, akademik SKANU, Dragoljub Drago Mirković, likovni umetnik iz Bijeljine, vlasnik firme „Evromermer“, koji je, sa grupom uglednih Bijeljinaca i lokalnim rukovodstvom, finansirao ovo ulepšavanje središta Bijeljine.

- Osim što će se naši sugrađani i oni koji dolaze i Bijeljinu družiti sa znamenitim ljudima , sa njihovim prepoznatljivim ,likovima i sa delom njihovih misli uklesanih na donjem delu postamenta , imaće priliku da u kanelurama na stubovoma  vide da one simbolizuju jako izvorište iz duhovnog korena , koje im je pomoglo da velika dela njima obezbeđuju vecnost i vertikalom ih uzdižu u nebesa i vaseljenske prostore -kaže akademik Mirković.

B. Milošević

- Ako Bog da, ima volje da se park ulicom Patrijarha Pavla poveže sa gradskim trgom i da tu nađu svoje mesto naši znameniti ljudi: Karađorđe, Njegoš, Miloš Milojević, genije iz Macve, Lazar Kostić, ekonomista svetskog glasa i osnivač Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Miloš Crnjanski i mnogi koji su to zaslužili. Druženjem sa njima buduće generacije, osim dela, upoznale bi i njihova stanovišta i čija odbacivanja su nas skupo koštala.

O velikanima našeg roda, koji su ovekovečeni u Bijelji, besediće danas akademik Matija Bećković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

BRITANCI NE MOGU DA VERUJU: Novak Đoković se oglasio u ponoć, ovo je poručio sinoćnjem protivniku