SRPSKI VELIKANI POSTALI BIJELJINCI: Velika svečanost u Bijeljini povodom slave grada (FOTO)

V. Mitrić - B. Milošević

09. 08. 2020. u 14:30

Povodom slave grada Bijeljina, Svetog Pantelejmona, u središtu velikog gradskog parka, otkrivene su biste Nikole Tesle, Jovana Dučića, Mihaila Pupina i Ive Andrića, rad akademskog vajara iz Banjaluke, Bojana Mikulića, koje su darovali lokalna vlast i ugledni Bijeljinci.

СРПСКИ ВЕЛИКАНИ ПОСТАЛИ БИЈЕЉИНЦИ: Велика свечаност у Бијељини поводом славе града (ФОТО)

Foto: B. Milošević

Tom svečanom činu, pored ostalih, prisustvovali su episkop zvorničko -tuzlanski Fotije, srski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i akademik i pesnik Matija Bećković, koji je besedio na ovoj svetkovini u čast tim znamenitim Srbima.

Bećković je poželeo, kako je rekao, "da gradski park u Bijeljini bude takav hram u Bijeljini na koji se dugo čekalo, ali je slavno započeo".

- Želim da se četvorici srpskih velikana Ivi Andriću, Nikoli Tesli, Mihailu Pupinu i Jovanu Dučiću, pridruže i drugi velikani i neka se novi Kalemegdan rodi u Bijeljini - poručio je akademik Bećković.

- Kao što je, posle kosovskog pogroma, monahinja Jefimija iz rodstva zamolila cara Lazara da izvesti Đorđa, pokrene Dimitrija, ubedi Teodora, uzme Merkurija i Prokopija i 40 mučenika da dođu u pomoć gde god da su, tako se i mi danas obraćamo njima u ništa manjim kosovskim nevoljama i dozivamo u pomoć i njih i Svetog Pantelejmona i Svetoga Savu i Karađorđa i Njegoša i đakona Avakuma, i Petra Kočića i Zimonjića i Teslu i Crnjanskog i milione mučenika da nas ne ostave i dođu u pomoć gde god da su.

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, uz zahvalnost onima koji su dali doprinos da se ovekoveče četvorica srpskih velikana u Bijelji, u RS, kao akademiku Bećkoviću, "koji je odvoji vreme da svetkovini da još veći značaj", naglasio je da je reč o "ličnostima koji su obeležili jedno vreme i jedan identitet".

Foto: B. Milošević

- Srbi se, danas, kao i kroz istoriju, bore za identitet, pismo, jezik i vrednosti SPC, koje su napadnute u Crnoj Gori i drugde u regionu - istakao je Dodik.

- Borimo se da očuvamo pravo na sebe, na naše postojanje na ovim prostorima i zato je važno na ovakav način da obeležavamo velikane naše istorije upravo što ćemo pobediti samo na jedan način, a to je ako generacijama koje dolaze uspemo da prenesemo te vrednosti.

Svečanost je održana po svim pravilima koja važe za stanje kada preti opasnost od korona virusa.

- Osim sto će se naši sugrađani i oni koji dolaze i Bijeljinu družiti sa znamenitim ljudima, sa njihovim prepoznatljivim likovima i sa delom njihovih misli uklesanih na donjem delu postamenta, imaće priliku da u kanelurama na stubovima vide da one simbolizuju jako izvorište iz duhovnog korena, koje im je pomoglo da velika dela njima obezbeđuju večnost i vertikalom ih uzdižu u nebesa i vaseljenske prostore - kaže akademik Dragoljub Drago Mirković, likovni umetnik i vlasnik firme "Evro mermer", koji je uradio postamente, ali i značajno učestvovao u finansiraju ovih umetničkih dela, koja krase Bijeljinu.

- Ako Bog da ima volje da se park ulicom Patrijarha Pavla poveže sa gradskim trgom i da tu nađu svoje mesto naši znameniti ljudi Karađorđe, Njegoš, Miloš Milojević, genije iz Macve, Lazar Kostić, ekonomista svetskog glasa i osnivač Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Miloš Crnjanski i mnogi koji su to zaslužili. Druženjem sa njima buduće generacije, osim dela, upoznale bi i njihova stanovišta čija odbacivanja su nas skupo koštala.

Povodom krsne slave grada, episkop Fotije služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi u gradu, a na rezanju slavskog kolača, pored domaćina Miće Mićića, gradonačelnika Bijeljine, bili su, kum slave, Milorad Dodik, vladika Fotije i akademik Matija Bećković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

BRITANCI NE MOGU DA VERUJU: Novak Đoković se oglasio u ponoć, ovo je poručio sinoćnjem protivniku