INTERVJU Nenad Stevandić: Protiv CIK slede prijave

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 10. 2020. u 11:41

PROSLAVILI smo pobedu protiv Centralne izborne komisije BiH i idemo na izbore. Nećemo odustati dok ne isteramo pravdu i ne budu kažnjeni svi oni u CIK, koji su nezakonito pokušali da izbace Ujedinjenu Srpsku sa predstojećih izbora, kaže za "Novosti" Nenad Stevandić, predsednik Ujedinjene Srpske.

ИНТЕРВЈУ Ненад Стевандић: Против ЦИК следе пријаве

Foto D. Pozderović

- Pred izbore 2018. godine CIK je pokušao da me skine sa liste, ali bezuspešno. Poslednji pokušaj je samo nastavak napada na one koji imaju podršku u vlastitom narodu, a s ciljem da se stvori mesto onima koji koketiraju sa sarajevskom čaršijom - kaže Stevandić.

Da li slede krivične prijave za članove CIK?

- Naravno! U stranci razmatramo mogućnost da oni koji radili ovakve podvale budu sankcionisani. I da im to bude poslednji put. Odgovaraće za svoje postupke. Tražimo najbolji način za procesuiranje ovakvih stvari. Prijave slede.

Hoće li zbog korone biti odloženi predstojeći izbori?

- Verujem da neće. Evo CIK i ovde ima veliku odgovornost jer su pomerili izbore za novembar i nisu održani ranije kad smo imali minimalan broj zaraženih. To je odgovornost koju moraju da snose.

Nakon odlaska poslanika Nenada Nešića iz Srpskog kluba u PBiH da li je uzdrmana pozicija vladajuće koalicije u Sarajevu?

- Nismo uzdrmani. Srpski klub je stabilan i nastavlja da radi na zaštiti interesa srpskog naroda i RS. Naša pozicija u institucijama BiH se temelji na jedinstvu. Ako ima jedinstva, imamo dobru poziciju, ako nema jedinstva, naši protivnici su u dobroj poziciji. Svi oni koji ne žele da grade srpsko jedinstvo pomažu našim protivnicima.

Kakva je budućnost BiH pred obeležavanje 25 godina od potisivanja "Dejtona".

- BiH može napred samo u varijanti u kojoj postoji ravnoteža između unitarizma, koji zagovara bošnjačka politička elita i separatizma koji je odgovor na pokušaj dezavuisanja prava Srba i Hrvata. Ako se postigne ravnoteža i ukoliko bošnjački političari odustanu od megalomanskih ambicija da moraju vladati drugima, BiH će biti stabilna.

OČEKUJEMO 40.000 GLASOVA

o KAKAV rezultat očekujete na izborima?

- MI smo brend koji po svim anketama i opozicije i vlasti jedini raste. Očekujmo preko 90 odbornika u čitavoj RS, nekoliko načelničkih pozicija i pobedu koalicionih kandidata SNSD i US. Procena je da ćemo imati rast oko 200 odsto u odnosu na prošle izbore, a što bi značilo da dobijemo oko 40.000 glasova.

Mogu li Srbi sami da odlučuju o svojoj sudbini u BiH?

- Mogu i hoće. Za Srbe sa ove strane Drine je svetinja naše pravo da odlučujemo o svojoj sudbini. Nemojte misliti da ga nećemo iskoristiti.

Nedavno ste se sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

- Imao sam čast u nekoliko navrata da razgovaram sa predsednikom Vučićem, i u Banjaluci i Drvaru i Beogradu. Posebno su značajni razgovori na Andrićevom vencu koji je pijedestal srpskog jedinstva. Jačanje Srbije, kao i mudro vođenje, bitni su faktori opstanka Srba na svim prostorima. Jaka Srbija i mudar predsednik je formula da Srbi idu napred ma gde bili. Kada je Srbija jaka sa odlučnim rukovodstvom, onda i RS mnogo lakše diše.

o Kažu da kopirate SNS u kampanji?

- Nije sramota koristiti modele dobre kampanje, a SNS ima odlične kampanje. Ne zaboravite i da smo mi stranka koja ima sporazum sa SNS na nivou poslaničkih grupa i odličnu saradnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor