HEROJI IZ STAROG UGLJEVIKA: Otkriven i osveštan spomenik u porti ugljevičkog hrama (FOTO)

V.M.

12. 11. 2020. u 19:26

U porti hrama Svetih vračeva Kozme i Damjana, ugljevičke mesne zajednice Sever je otkriven i osveštan spomenik za 34 poginula borca Vojske Republike Srpske iz Starog Ugljevika iz tog dela pod Majevicom.

ХЕРОЈИ ИЗ СТАРОГ УГЉЕВИКА: Откривен и освештан споменик у порти угљевичког храма (ФОТО)

Foto: B. Mitrić

Arhijerejski namesnik ugljevičko-janjski, protojerej Aleksandar Tešić kaže da „ ovaj spomenik treba da bude opomena svima i da neprestano podseća na sve ono što je srpski narod proževio i doževio u preteklih nekoliko decenija“.

-Ove div junake nikada da ne zaboravimo, a da budućim pokoljenjima damo sve od sebe da žive u miru, slozi i ljubavi sa svima - poručio je prota Tešić u besedi, koji je, povodom ovog događaja preneo episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, uz blagodarsnost svima koji su učestvovali u postavljenju belega za heroje RS.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić rekao je da će se pred ovim spomenikom buduće generacije učiti slobodi i dostojanstvu.

-Na području opštine Ugljevik za opstanak srpskog naroda i stvaranja Republike Srpske živote dao 301 borac VRS - rekao je Perić - Ovaj spomenik prenet je iz Starog Ugljevika, koji je ekspriprisan usled širenja površinskog kopa Rudnika Ugljevik.

-Sa ovih prostora a posebno Starog Ugljevika, Bogutovog Sela, Sarija se zbog širenja rudnika iseljavaju ne samo domaćinstva, nego i groblja, crkva. Zato je veoma važno da prirodna bogatstva ostanu u službi domaćeg stanovništva - naveo je Perić.

Predsednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković rekao je da je ovaj spomenik bio izgrađen u Starom Ugljeviku u porti hrama Svete Petke Paraskeve a danas je prenet u ugljevičko naselje Sever, uz podršku opštine Ugljevik.

Marinković je zahvalio episkopu Fotiju jer je dao blagoslov da se spomenik postavi u porti ovog divnog hrama.

-Pred ovim spomenikom ćemo se okupljati, sveće paliti, pominjati imena ljudi koji su upisani na njemu a njihovim porodicama da služi kao mala uteha da se pomole za njihove duše - rekao je Marinković.

Porodice poginulih, predstavnici opštine Ugljevik, lokalne boračke organizacije , saborci položili su cveće na ovo spomen obeležje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!