VELIKA IZLAZNOST NA IZBORIMA U BiH: Do 11 časova glasalo 14,8 posto - u Federaciji 13, u Srpskoj 18

S.M.

15. 11. 2020. u 15:24

SVA biračka mesta na području Republike Srpske su otvorena i proces glasanja se odvija uz mere zaštite od korone.

ВЕЛИКА ИЗЛАЗНОСТ НА ИЗБОРИМА У БиХ: До 11 часова гласало 14,8 посто - у Федерацији 13, у Српској 18

Foto: Novosti

Građani, iako su sa maskama došli na birališta masovno se ne pridržavaju fizičke distance i na mnogim biračkim mestima je velika gužva po hodnicima i građani se guraju jedni iza drugih.

Uzalud su i upozorenja nadležnih na biračkim mestima da se poštruje razmak i ne stvara gužva na malom prostoru. Takođe je primećenio i da građani ne koriste dezinfekciona sredstva koja se nalaze na glasačkim mestima.

Odziv birača na ovogodišnjim lokalnim izborima na nivou BiH je do 11 časova bio 14,8 odsto. U FBiH je 13 odsto, dok je u RS oko 18 odsto. Pravo glasa u opštinama i gradovima u Republici Srpskoj ima 1.235.482 birača.

Biračka mesta biće otvorena do 19.00 časova, do kada traje i izborna tišina.

Na lokalnim izborima u Republici Srpskoj bira se 56 načelnika i skupština opština, sedam skupština gradova i osam gradonačelnika. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva, prema izmenama Izbornog zakona Republike Srpske, ove godine prvi put bira se neposredno.

I vlast i opozicija polažu velike nade u ove lokalne izbore, pogotovo se to odnosi na Banjaluku gde se za mesto gradonačelnika bore aktuelni gradonačelnik Igor Radojičić kandidat SNSD i Draško Stanivuković kandida opozicije i PDP.

Na lokalnim izborima u Republici Srpskoj i FBiH učestvuju 543 politička subjekta, od kojih 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet lista nezavisnih kandidata i 71 kandidat nacionalnih manjina.

Overeno je ukupno 30.809 kandidata, od kojih 425 kandidata za načelnike i gradonačelnike, 30.188 kandidata za opštinska vijeća, odnosno skupštine opština ili gradska veća, odnosno skupštine grada i Skupštinu Brčko distrikta, te 196 kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

U Mrkonjić Gradu, Jezeru i pojedinim opštinama u Federaciji, na glasačkom listiću za načelnika samo je po jedan overeni kandidat. U FBiH registrovano je 1.961.029 birača, a u Distriktu Brčko 86.869 birača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

BRITANCI NE MOGU DA VERUJU: Novak Đoković se oglasio u ponoć, ovo je poručio sinoćnjem protivniku