PO ZLU I SRBOMRSTVU PAMTE BISERU TURKOVIĆ: Srpskoj omladini zabranila da pevaju i igraju u Kataru, danas traži ukidanje RS

N. Đurić

13. 12. 2020. u 15:35

POGOTOVO u Derventi po ucenama, samovolji, skandaloznom i nediplomatskom ponašanji, tačnije po zlu i prepoznatljivom gestu srbomrstva pamte aktuelnu ministarku inostranih poslova u Savetu ministara BiH Biseru Turković.

ПО ЗЛУ И СРБОМРСТВУ ПАМТЕ БИСЕРУ ТУРКОВИЋ: Српској омладини забранила да певају и играју у Катару, данас тражи укидање РС

Foto: N. Đurić

Ovih dana ovaj, "radikalni islamista", kako je kvalifikuje Dževad Galijašević, ekspert za terorizama, pozvala je na ukidanje Republike Srpske, a predstavnika srpskog naroda u predsedništvu BiH uporedila sa Hitlerom, a pre nepunu godinu, prisećaju se Dervenćani, srpskoj omladini je zabranila da igraju i pevaju na Festivalu kulturnih različitosti u Dohi.

Kako su "Novosti" pisale, derventsko KUD "Bosiljak" nije otputovalo u Katar na Međunarodni festival folklora, u suorganizaciji UNESK-a, jer mu je Turkovićeva, kao tadašnji ambasador u toj zemlji, zabranila nastup. Srpska omladina iz Dervente, međutim, nije pristala na njen ultimatum i ucenu.

- Žalosno i nedopustivo je da je jedna takva osoba i danas na nekom značajnom mestu - kaže Stana Nagradić, kulturno-umetnički rukovodilac "Bosiljka".

Ona se priseća da je "Bosiljak", u februaru prošle godine, odbio zahtev ambasade BiH u Katru, tačnije Turkovićeve, da derventski folkloraši, umesto na Međunarodnom festivalu, isključivo nastupaju na svečanosti povodom 1. marta, koji se u delu FBiH slavi kao "dan nezavisnosti BiH".

- Uprkos tome što smo imali zvaničan poziv domaćina za Međunarodni festival i već uplaćene avionske karte, ambasadorka Turkovićeva je Katru zapretila "međunarodnim incidentom". Čak, kako je navela, ugrožavanjem odnosa BiH i Katara. Naravno, nismo naseli na njeno "kukavičije jaje", ni otputovali na njenu svečanost koja se ne priznaje u Srpskoj - kaže Nagradićeva.

Očekivanja u Srpskoj su, sudeći po mnogobrojnim žestokim reakcijama, da najnoviji izliv srbomzstva Bisere Turković ne prođe samo na verbalnim osudama.

Podsetimo, u poznatom derventskom slučaju, tadašnji ministar inostranih poslova u tehničkom mandatu Igor Crnadak nije uspeo da smeni skandaloznu i samovoljnu ambasadarku uz konstataciju da mu se „ i ne javlja na telefonske pozive“. Baš kao što to nije uspelo ni tada a i danas članu predsedništva BiH, Miloradu Dodiku.

I to sve dok su do sada brojni srpski ambasadori smenjivani, bez posebnih obrazloženja.

- Zahtevam hitno izvinjenje ministarke Turković srpskom narodu - oglasio se, uz "oštru osudu", predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, dok se Nikola Špirić, njegov stranački kolega, ipak, javno založio za njenu-smenu.

Stiče se utisak da je ponajdalje u svojim kategoričkim osudama otišao ekspert Dževad Galijašević.

- Bisera Turković je radikalni islamista koja svojim izjavama protiv Republike Srpske i njenih predstavnika priziva rat i takvoj osobi nije mesto ni u zajedničkim institucijama niti u BiH. Onaj ko želi dobro BiH treba da otera Biseru Turković i time otera fašističke ideologije, ideoligije mržnje, Handžar divizije, odreda `El mudžahid`, raznih islamista i Mladih muslimana - kaže, za "Novosti", Galijašević.

Ovaj istaknuti stručnjak za borbu protiv terorizma tvrdi da to što "Turkovićeva radi predstavlja direktno razbijanje BiH", pa postavlja pitanje zašto o svemu tome ćute i ne reaguju američka, nemačka i druge ambasade i zvaničnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (4)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!