"SRBI SU PREŽIVELI USTAŠKI GENOCID, PREŽIVEĆE I INCKA": Dodik oštro protiv visokog predstavnika u BiH

S.M.

07. 02. 2021. u 15:36

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da su Srbi na ovim prostorima preživeli ustaški genocid, pa će tako i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

СРБИ СУ ПРЕЖИВЕЛИ УСТАШКИ ГЕНОЦИД, ПРЕЖИВЕЋЕ И ИНЦКА: Додик оштро против високог представника у БиХ

Foto: D. Pozderović

Dodik je naglasio da je Inckov problem to što on vidi BiH kao centralizovanu zemlju bez Republike Srpske

– Ovde živi narod koji je preživio ustaški genocid i preživeće i Valentina Incka,rekao je Dodik

On je naveo da je Incko činio i legalizovao sve što je antidejtonsko, kršeći međunarodno pravo na bazi političke ideologije koja je tražila da Republika Srpska bude razvlašćena

– To što nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ovđe funkcioniše već 24 godine u liku zlotvora kakav je Incko i drugi koji su ovde, maltretirajući Srbe, našu Republiku i srpski narod u celini, sprovodili separatnu politiku osvete nad nama, kažnjavanja i svega što su činili u proteklom vremenu – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je to jedan kontinuitet i da se to vidi.

– Oni su nam podvalili ili pokušavaju podvaliti priču o bonskim ovlaštenjima (donesena 1997. godine na sastanku Saveta za sprovođenje mira u Bonu) koja ne postoje. Tamo nikad niko nije dao ovlaštenja, a rekli su da podržavaju napore visokog predstavnika. To je jedna neformalna grupa zemalja koja nije predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, sve to je bio jedan blef i najbolju ocenu o svemu tome dao je tadašnji visoki predstavnik Karlos Vestendorp koji je rekao da to nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Dodik je rekao da se Incko sada, zahtevom da budu oduzete povelje Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić, još jednom na ružan način obračunava sa Republikom Srpskom.

Dodik je podsetio da su svuda u civilizovanom svetu osuđene osobe koje odsluže svoje kazne nakon toga slobodne u svemu, te da su prema tome Plavšićeva i pokojni Krajišnik imali sva prava.

On je naglasio da sada Incko drži predavanja Srpskoj, dok u u isto vreme toleriše ono što se dešava u Sarajevu, a kao primer je naveo da se najveći broj zajedničkih institucija nalazi u sarajevskoj Ulici zelenih beretki.

– Zar neko zaista misli da to nama nije podvala i da to za nas nije uvredljivo - pita Dodik.

Dodik je ponovio stav prema kojem se BiH vidi uređena kao decentralizovana zemlja do maksimuma sa dve ili tri zajedničke funkcije i kao zemlja sa visokoautonomnom Republikom Srpskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (1)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor