BOLNICE PUNE, ODLAŽU SE OPERACIJE: Alarmantna situacija u Republici Srpskoj zbog kovida 19, zdravstveni sistem pod pritiskom

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 03. 2021. u 07:13

ZDRAVSTVENI sektor u RS je pod velikim pritiskom. Broj kovid pacijenata u bolnicama RS je prešao 1.000 i spremaju se novi kapaciteti za smeštaj obolelih.

БОЛНИЦЕ ПУНЕ, ОДЛАЖУ СЕ ОПЕРАЦИЈЕ: Алармантна ситуација у Републици Српској због ковида 19, здравствени систем под притиском

Foto Novosti

Zbog velikog priliva pacijenata u UKC RS u Banjaluci je obustavljen i operativni program i zatvorene su ambulante. Medicinski radnici Srpske apeluju na građane da se paze i budu strpljivi. S druge strane, zbog mera zaštite su zatvorene ugostiteljske i zanatske radnje, a radnici i vlasnici su protestovali u Banjaluci i Istočnom Sarajevu i traže pomoć od Vlade RS jer im je zabranjen rad.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS kaže da je situacija u RS alarmantna, a da je najteža situacija u Bolnici Gradiška koja ide u reorganizaciju i prelazi u kovid režim rada i sarađivaće sa bolnicom u Prijedoru.

- Kapaciteti koje imamo u RS u narednim danima možda ne budu dovoljni i moraćemo da otvaramo nove. Banja Slatina je spremna - rekao je ministar.

PROTESTI U CENTRU BANjALUKE

VIŠE od stotinu radnika u ugostiteljstvu i zanatskim delatnostima okupilo se juče ispred Palate predsednika RS u Banjaluci. Od nadležnih traže da ne zatvaraju te delatnosti.

ZAHTEVI Protesti ugostitelja i zanatlija u Banjaluci, Foto S. Mišljenović

Poručili su i da ako već stavljaju katanac na njihove radnje, da im se obezbede minimalna primanja. U jednom trenutku pred okupljene je izašla i Žandarmerija i pokušala da ih rastera, ali su ipak odustali i povukli se. Nakon sat vremena protesta okupljenih su se razišli, uz poruku da će doći i narednih dana.

On poručuje da ima dovoljno zaštitne opreme i lekova i navodi da je klinička slika pacijenata mnogo teža i da se duže leče kada dođu u bolnicu.

- Prešli smo broj od hiljadu pacijenata u bolnicama. Pošto se često poredi stanje sa novembrom, tada je početna pozicija u bolnicama bila 177 pacijenata, a u ovom talasu je bilo 470 osoba u bolnicama na početnoj poziciji. Bolnice nisu ni izašle iz drugog talasa, a već su ušle u treći. U novembru je bila stabilizacija nakon pet sedmica, a sada podaci ne govore u prilog poboljšanju situacije - rekao je Šeranić, i dodao da što se tiče Banjaluke i u UKC RS ponovo se stavljaju u funkciju novi kapaciteti, jer je lokacija Paprikovac popunjena.

Alen Šeranić, Foto Vlada RS

Nataša Mijatović, medicinska sestra iz Urgentnog centra UKC RS koji je u kovid-sistemu, poručila je da su kapaciteti puni i da nema nijedno slobodno mesto i poručila da smeštaju pacijente po hodnicima.

- Ljudi nam umiru na rukama, radimo u teškim uslovima, bez slobodnih dana, bez bolovanja, molim građane i pacijente da budu strpljivi - poručila je Mijatovićeva.

Doktorka iz UKC RS Slavica Zeljković poručila je da kroz dnevni centar, kako kovid tako i nekovid, u toku jednog dana prođe više od 500 pacijenata.

- Mi smo dostigli svoje limite. U situaciji smo da ćemo, ako nas građani ne podrže, doći do toga da nećemo imati prostora i ljudstva da zbrinemo kovid i nekovid pacijente - istakla je Zeljkovićeva.

Inače, u poslednja 24 sata obolelo je još 213 osoba, a 16 je preminulo.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!