„VODE“ BANJALUČANI: U RS penziju višu od 1500 km prima 119 korisnika

07. 05. 2021. u 11:16

VIŠE od 1.500 KM, najnovijem čeku za penziju u Republici Srpskoj, za april dobiće 119 penzionera. Najviše takvih korisnika živi u Republici Srpskoj, četiri u Srbiji, a po jedan u Federaciji BiH i Hrvatskoj.

„ВОДЕ“ БАЊАЛУЧАНИ: У РС пензију вишу од 1500 км прима 119 корисника

Foto: I. Marinković

Banjalučani su najbrojniji među korisnicima prava čija je penzija iznad 1.500 KM i njih je 65, zatim 13 u Istočnom Sarajevu, osam u Bijeljini, šest u Trebinju, pet u Prijedoru, po tri u Doboju Milićima i Brčkom, a po jedan u Foči, Prnjavoru, Sokolcu, Višegradu, Zvorniku, Gackom i Čajniču.

-Van Republike Srpske živi šest korisnika prava sa penzijom višom od 1.500 KM  i to tri u Beogradu, a po jedan u Novom Sadu, Sarajevu i Slavonskom Brodu -kaže za „Novosti“ dr Mladen Milić, direktor Fonda PiO RS.-Najveći broj njih je sa visokom stručnom spremom, uključujući magistre i doktore nauka i u toku radnog veka obavljali su odgovorne funkcije u sektoru bankarstva i osiguranja, elektro-energetskom i rudarskom sektoru, telekomunikacijama, sektoru bezbednosti, javnoj upravi i visokom obrazovanju.

Da penzije sa najvišim iznosom nisu rezervisane samo za visokobrazovane potvrđuju i četiri korisnika prava sa srednjom stručnom spremom i jedan KV radnik sa prebivalištem u Banjaluci, što potvrđuje pravilo da visina penzije direktno zavisi od dužine penzijskog staža i visine plata i osnovica osiguranja na koje su plaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Među 119 korisnika prava sa najvišom penzijom, 117 su korisnici starosne, a dva invalidske penzije, čija penzija iznosi 1.601,24 KM.

Svima njima u ponedeljak 10. maja će na račune u bankama biće uplaćena penzija za   april u rasponu od 1.500,01- 2.138,64 KM.  

-U kategoriju najviših penzija, u našim prilikama, ubrajaju se i penzije sa iznosom iznad hiljadu KM, a takvih korisnika je u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske 2.661  -otkriva nam dr Milić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

VEČERAS DOLAZI MLAD MESEC U RAKU: Donosi veliku energiju, a evo šta to znači za svaki horoskopski znak