PREMINUO LEGENDARNI JUGOSLOVENSKI KANTAUTOR: Bio je frontmen jednog od najvećih bendova SFRJ (FOTO/VIDEO)

Novosti online

04. 02. 2022. u 15:44

KANTAUTOR Marko Brecelj preminuo je jutros u 71. godini, javlja Radio Koper.

ПРЕМИНУО ЛЕГЕНДАРНИ ЈУГОСЛОВЕНСКИ КАНТАУТОР: Био је фронтмен једног од највећих бендова СФРЈ (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Jutjub/robiem72

Marko Brecelj je bio prisutan na umetničkoj sceni skoro 50 godina, a za to vreme je objavio solo album Coctail, na kojem je sarađivao sa legendarnim Bojanom Adamičem, i tri ploče sa rok grupom Buldožer, u kojoj je radio kao tekstopisac i frontmen. Napisao je i muziku za film Živi bili pa vidi i za njega dobio Zlatnu arenu u Puli. 1991. godine preuzima upravljanje Omladinskim kulturno-društvenim i multimedijalnim centrom u Kopru i osniva Udruženje prijatelja umerenog napretka.

Jedna od njegovih najpoznatijih kompozicija je "Alojz valček", koju je posvetio profesoru matematičke fizike Alojzu Kodretu, nakon neuspešnog studija geologije, a kasnije i tehničke fizike.

Foto: Jutjub/nritSM

Muzičku karijeru započeo je kao violinista u kvartetu Tri crna i u ljubljanskom triju Krik, ali je kasnije odustao od sviranja violine. Pažnju šire javnosti na sebe kao kantautor i šansonjer prvi je skrenuo nastupom na Omladinskom festivalu u Subotici 1974. godine, gde je dobio i nagradu stručnog žirija. Iste godine, u saradnji sa aranžerom Bojanom Adamičem, izdaje album Koktel.

Plaketa je nagrađena nagradom „Sedam sekretara SKOJ-a”. Na albumu je bila i pesma Hiškar Rogač koju je snimio sa nekim članovima grupe Sedam svetlosnih godina. Sa njima je osnovao rok bend Buldožer, gde je radio kao tekstopisac i pevač, a jedan od vrhunaca grupe bio je album Pljuni istini u oči. Kao deo ove svejugoslovenske atrakcije, Brecelj je postao jedan od najistaknutijih frontmena, vokala i autora na jugoslovenskoj rok sceni kasnih 1970-ih. U grupi je ostao do 1979. godine i sa njom snimio dve LP ploče i muziku za film Živi bili pa viđeli, koji je takođe objavljen u vidu mini LP-a, i osvojio Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu.

Zatim je napustio bend i vratio se pisanju pesama i napravio neke pesme koje su postale hitovi u alternativnim muzičkim krugovima (npr. Parada, Radojka, Seki disco hit, itd.).

On i njegov pesnik Ivan Volarič-Feo spojili su svoje stvaralaštvo u Duu Zlatni zubi.

Godine 1983. i 1984. vodio je bend Marjan's Strange Rabbit. Godine 1986. ponovo izdaje album kantautora Desant na rt Dobre nade, a krajem 80-ih udružuje snage sa saksofonistom Primožem Šmitom i basistom Alešom Joštom u projektu Public Ekercise. Kao gost sarađivao je sa raznim muzičkim grupama (SRP, Strelnikoff, itd.). Njegovo delo karakteriše ironija i kritika malograđanskog društva.

Kandidovao se za gradonačelnika Kopra na svim izborima

Posle 1981. vodio je Omladinski, kulturni, društveni i multimedijalni centar (MKSMC Koper) u Kopru, Udruženje prijatelja umerenog progresa i Bagremovu stranku. Kandidovao se za gradonačelnika Kopra na svim izborima i, nakon izbora Borisa Popovića, svakog dana svog mandata izvodio je pred opštinom monumentalni performans Klečeći. Bio je odbornik u Gradskom veću Kopra (2003-2007). Izveo je niz „meko-terorističkih” akcija; jedan od njih je vatentat, kada duvaljkom duvate parče vate na protivnika. U svom dugom stvaralačkom životu promenio je nekoliko identiteta i pojavio se u slovenačkoj javnosti u raznim personifikacijama.

Brecelj se podjednako dobro snašao na ulici kao i u sali, bilo da se radi o pozorištu, javnom prostoru kao takvom, mestu održavanja društvenog ili političkog događaja, gostionici ili sličnom mestu. Ulica je i njen prirodni ambijent, bilo da je to trg, lođa, pristanište na obali mora ili put, pisali su tada predlagači.

IN MEMORIAM - Sećanje na velikana srpskog glumišta Milana Laneta Gutovića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (1)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!