NA KLUPI KOD BATE: U Sopotu 4. jula, otkrivanjem spomenika počinje 50. Sofest

M. Mirković

29. 06. 2022. u 14:00

JUBILARNI 50. filmski festival u Sopotu, popularni Sofest, počeće 4. jula svečanim otkrivanjem spomenika glumačkoj legendi Velimiru Bati Živojinoviću i projekcijom filma "Toma" Dragana Bjelogrlića.

НА КЛУПИ КОД БАТЕ: У Сопоту 4.  јула, откривањем споменика почиње 50. Софест

Foto V. Danilov

Do 10. juna, u (pod)kosmajskoj varoši će biti prikazano 27 filmova u okviru takmičarske konkurencije, dva među njima premijerno.

Umetnički direktor festivala Aleksandar Avramović je novinarima kazao da će spomenik Živojinoviću (1933-2016), rad vajara Ranka Đankovića i Livnice Jeremić, biti postvaljen ispred zgrade Centra za kulturu Sopot, i napomenuo:

- Neće proći mnogo vremena, a mladi, i ne samo mladi, će zakazivati sastanke na klupi kod Bate.

Avramović je otkrio da su ovogodišnji dobitnici nagrade "Statueta slobode" za doprinos filmskoj umetnosti glumica Tanja Bošković, scenograf Milenko Jeremić, reditelj Zdravko Šotra i scenarista i reditelj, akademik Dušan Kovačević.

- Povodom jubileja odlučeno je da izuzetno dodelimo četiri "Statuete slobode" za ogromne doprinose filmskoj umetnosti i tako ovekovečimo grandiozna dela četvoro velikih umetnika. Ovakva umetnička reprezentacija činila bi veliku čast i mnogo većim kinematografijama i kulturama - istakao je Avramović.

Premijeru će u Sopotu 5. jula imati debitantski film "Usekovanje" reditelja Siniše Cvetića, portret jedne porodice, kao i slovenačko-srpska koprodukcija "Svemir među nama", rediteljke Rahele Jagrič Pirc, koji će biti prikazan 10. jula.

Važna manifestacija

ONAJ ko je propustio u bioskopu i na televiziji filmove iz prethodnih godinu dana, u Sopotu na jednom mestu može da ih vidi bukvalno sve, istakao je predstavnik Centra beogradskih festivala (CEBEF) Petar Alempijević. Predsednik opštine Sopot i festivalskog odbora Žika Milosavljević ocenio je da su za 50 godina mnogi stvaraoci predstavili svoje filmove na Sofestu, koji je danas manifestacija od interesa za grad Beograd, a Dragana Čolić, direktorka Centra za kulturu Sopot u kome se odvijaju programi, istakla je da je i sama rasla uz festival koji neguje ljubav prema filmu.

U programu festivala su Kovačevićeva drama "Nije loše biti čovek", "Opkoljeni" reditelja Milosava Savića o borbi četničkog komandanta Nikole Kalabića sa Nemcima 1942. godine i komedija "Ne igraj na Engleze", u kojoj je poslednju ulogu ostvario glumac Marko Živić. U konkurenciji za nagrade su, između ostalih, i "Pucnji u Marseju", "Kelti", "Zlatni dečko", "Mrak", "Heroji", "Bilo jednom u Srbiji" i "Leto kada sam naučila da letim". Na zatvaranju će biti prikazan "Južni vetar 2 - ubrzanje" sa Milošem Bikovićem, a o nagradama će odlučivati žiri u kome su glumci Snežana Bogdanović i Andrej Šepetkovski i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Radenko Ranković.

- Jubilarni program je sačinjen po modelu nacionalnog filmskog festivala - da se jednom godišnje vidi i oceni ukupna produkcija - istakao je Avramović, navodeći da "Sopot zaslužuje da bude sedište održavanja nacionalnog filmskog festivala u Srbiji" i da ovogodišnjim konceptom na delu pokazuje kako to treba da bude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili