ZA KOJI ŽIVOT TREBA DA SE RODIM ? Festival tekstopisaca nagradio kultnu pesmu Dade Topića

J. SIMIĆ

02. 08. 2024. u 13:52

FESTIVAL tekstopisaca “Strune od svetla“ iz Novog Sada dodelio je Veliku plaketu za kapitalno delo Dadi Topiću za simfo-rok poemu „Za koji život treba da se rodim“, nastalu pre 52 godine.

ЗА КОЈИ ЖИВОТ ТРЕБА ДА СЕ РОДИМ ?  Фестивал текстописаца наградио култну песму Даде Топића

Foto :Festival "Strune od svetla"

U obrazloženju Organizacionog odbora festivala (dr Miroslav Miki Radonjić – teatrolog, Filip Markovinović – režiser i Saša Radonjić – pisac i kantautor) navedeno je da bez bilo kakve nedoumice, nagrađuju kultnog autora Topića,nekadašnjeg frontmena grume „Tajm“ koji je davne 1972. godine, sinhrono sa velikim svetskim testopisačkim ostvarenjima, postavio sebi i svojoj pretežno mladoj publici neverovatno hrabro, zrelo, ontološko pitanje: Za koji život treba da se rodim ?

- Ovo, zapravo retoričko i metafizičko pitanje u stihovima poeme razmotalo se kao dragoceni, jedinstveni humus iz koga su u kasnijim vremenima naprosto morali niknuti moćni pesnički izdanci poput: Balaševića, Štulića, Mladenovića, Bajagića, Rundeka, preko cele plejade majstora rok poezije tzv. srednje generacije do onih najmlađih.- istakli su organizatori „Struna od svetla.“

Stoga,zaključuju,“slavimo i divimo se i danas, pedeset dve godine docnije, simfo rok poemi Dade Topića, zato što nepokolebljivo verujemo da pesničko artikulisanje kroz rok i bluz muziku, oplemenjuje, produhovljava i oblikuje ljude da lakše i bolje razumevaju vrednosti sveta koji delimo“.Ceremonija otvaranja festivala na kojoj će nagrada biti uručena, predviđena je za 28. septembar u Novom Sadu.

Festival je,kako kažu organizatori, jedinstven u evropskim okvirima i konceptualno je utemeljen na istoimenoj nagradi za afirmaciju pesničke reči u rok i bluz muzici, a koju je ustanovio pred deset godina novosadski književnik i kantautor Saša Radonjić.

Nagrada se dodeljivala iz fondacije Saše Radonjića i laureati su pored plakete dobijali po jednu vrednu električnu gitaru iz privatne kolekcije Radonjića.

Dosadašnji dobitnici su: Momčilo Bajagić, Zvonimir Đukić Đule, Nikola Pejaković Kolja, Kralj Čačka, Nikola Vranjković, Milan Korać i Miloš Zubac a počasna statueta je dodeljena Slobodanu Tišmi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZORANA ARUNOVIĆ NIKADA EMOTIVNIJA Olimpijska šampionka u suzama: Mi smo Srbija, zemlja olimpijskog šampiona (FOTO/VIDEO)