PREMIJERA FILMA „78 DANA“ 28. AVGUSTA U BEOGRADU: Narednog dana u Vrnjačkoj Banji, gde je film i sniman

Promo

23. 08. 2024. u 13:42

BEOGRADSKA bioskopska premijera domaćeg filma „78 dana“ rediteljke Emilije Gašić zakazana je za sredu, 28 avgusta, u mts Dvorani s početkom od 20h.

ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА „78 ДАНА“ 28. АВГУСТА У БЕОГРАДУ: Наредног дана у Врњачкој Бањи, где је филм и сниман

Foto: MCF promo

Narednog dana, u četvrtak, film će premijerno biti prikazan i u Vrnjačkoj Banji gde je debitantsko ostvarenje mlade rediteljke punih dvadeset dana snimano.

Film čija nas radnja smešta u period bombardovanja 1999. godine, trijumfao je na Festivalu evropskog filma na Paliću gde je ovenčano Zlatnim tornjem za najbolji film, a pre toga osvojio je nagrade i na međunarodnim filmskim festivalima na Kipru, u Insbruku, na Tofifestu u Poljskoj, a sada ga očekuje redovno prikazivanje u bioskopima širom Srbije.

Nakon očevog odlaska u vojsku, sestre Sonja (17) i Dragana (15) započinju video dnevnik na kućnoj kameri, snimajući, dok dani prolaze, mirnu prirodu oko sebe, drhtavo noćno nebo tokom vazdušnih napada i zadirkivanje svoje sedmogodišnje sestre Tijane. Stvari počinju da se menjaju kada jedan dečak i njegova stidljiva, mlađa sestra stignu iz Beograda u njihovo mesto i usele se u komšijsku kuću. Nova prijateljstva, prvi poljupci i prva razočaranja počinju da zamenjuju strah od bombi.

- Film je sniman u Vrnjačkoj Banji, u Ruđincima. Na lokaciji gde se nalazi kuća moje bake i dede. U toj kući sam provela bombardovanje i tada kod nas i jesu došli naši rođaci iz gradova. Tu su se sklonili. Bilo je emotivno da snimam u toj kući“ rekla je rediteljka filma dodajući „Komšije su pomagale oko snimanja filma, izlazile u susret. Moj otac je pravio most od drveta, koji je prikazan u filmu. 

Takođe deo glumačke ekipe dolazi iz Vrnjačke Banje, a uz iskusne glumce Gorana Bogdana, Jelenu Đokić i Pavla Čemerikića, jednako u kadru našle su se i mlade glumice debitantkinje Viktorija Vasiljević, Tamara Gajović i Milica Gicić, kao i najmlađa među njima Maša Ćirović.

Film „78 dana“ imao je svoju svetsku premijeru na međunarodnom festivalu u Roterdamu (IFFR) u programu „Bright Future“. Kasnije je prikazan u takmičarskim programima OFF Camera u Krakovu, IndieLisboa u Lisabonu, Festivalu De Cine Al Este u Limi u Peruu.

Od 29 avgusta film će se naći u redovnoj bioskopskoj distribuciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje